Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sv. Marjeta na Golem / Želimlje - Sv. Marjeta na Golem (najkrajša pot)

Želimlje - Sv. Marjeta na Golem (najkrajša pot)

Natisni
Izhodišče: Želimlje (320 m)
Širina/Dolžina: 45,92013°N 14,5726°E
Ime poti: najkrajša pot
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 334 m
Višinska razlika po poti: 334 m
Zemljevid: OpenTopoMap, OpenStreetMap
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: jerque
Ogledov: 134
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Do Želimelj pripeljemo, če cesto med Škofljico (najbližja AC priključka sta Ljubljana-jug in Šmarje-Sap) in Kočevjem zapustimo v križišču ob cerkvi v Pijavi Gorici, kjer zavijemo desno, če pripeljemo iz škofljiške smeri oz. levo, če pripeljemo iz smeri Kočevja. Od omenjenega križišča je do Želimelj še pribl. 4 km vožnje. Iz kočevske smeri lahko glavno cesto zapustimo tudi v Turjaku, kjer zavijemo levo, peljemo mimo gradu, se po ovinkasti cesti spustimo v dolino in nato po še pribl. 5 km pripeljemo v Želimlje z južne smeri. V Želimlje lahko pripeljemo tudi iz Iga čez Kremenico, kjer v križišču pribl. 3 km severno od Želimelj zavijemo desno in se tako priključimo na cesto iz Pijave Gorice. V vaškem jedru Želimelj je praviloma mogoče parkirati nekje v bližini župnijske cerkve ali gimnazije, kjer je tudi izhodišče poti.

Javni prevoz: Želimlje s Škofljico (kjer je tudi najbližja železniška postaja) povezuje integrirana linija LPP št. 82, ki se konča poleg PGD nedaleč od cerkve. Najbližje avtobusno postajališče ob cesti Škofljica - Kočevje se imenuje Smrjene, od tam se po markirani planinski poti (proti Kureščku) spustimo neposredno do Želimelj pribl. 140 višinskih metrov nižje.
Opis poti:
Prvi del poti se pokriva s traso Evropske pešpoti E6 proti Kladi, ki je markirana z rdeče-rumenimi krogi.

S križišča pred želimeljsko cerkvijo se napotimo proti jugu, vendar že po vsega nekaj metrih tik pred košarkarskim igriščem oz. pri nekdanji telefonski govorilnici, ki danes služi kot postaja Knjigobežnic, zavijemo desno proti vhodu v podružnično OŠ. Takoj za šolsko zgradbo se asfalt konča in nadaljujemo po stezi, ki se začne vzpenjati. Že po nekaj metrih, ko na naši desni zmanjka gozda, zavijemo desno na peščeno "melišče" in nadaljujemo po ali ob njem. Kmalu dosežemo asfaltno cesto, ki nas doseže po ovinku z leve, in po njej nadaljujemo naravnost. V levem ovinku malo naprej se s ceste odcepi Evropska pešpot proti Kladi, mi pa tu nadaljujemo po cesti v levi ovinek, hkrati pa smo od tu dalje odvisni izključno od lastnih navigacijskih sposobnosti.

Sodeč po OTM in OSM bi se malo naprej s ceste morala odcepiti steza desno, vendar niti sokolje oko nekako ne uspe najti nobene primerne poti na pričakovanem mestu. Zato nadaljujemo po cesti še malo dlje, dokler cesta ne pokuka iz gozda, v ovinku zavije desno, takoj za ovinkom pa vendarle naletimo na odcep poti desni, ki ga sicer ne pozna noben zemljevid. Tu torej zavijemo desno, pri razcepih se držimo desne, da se ne zapodimo naravnost v strmo pobočje pred nami. Na lepem naše poti nekako "zmanjka", po slabo uhojenem "brezpotju" vztrajamo še malo naravnost (proti severu), dokler vendarle prečno ne naletimo na pot, ki jo OTM in OSM znova "poznata".

Zavijemo levo na to pot, ki preči dokaj strmo pobočje. Žal pa je decembra 2023 ta odsek bil poln podrtih dreves in je bilo potrebno kar nekaj iznajdljivosti, da se jim izognemo. Po pribl. 300 m tega odseka, ki ga sicer prečkata najmanj 2 poti, dospemo do gozdnega roba, na naši desni bomo opazili manjšo vikend hišo. Po gozdnem robu nadaljujemo in kmalu dosežemo križišče, kjer se dovoz do omenjene hiše odcepi od asfaltirane ceste med Klado in (Dolenjim) Golim. Na levi bomo opazili table, ki obveščajo, da smo tik ob meji med občinama Škofljica in Ig. Ob tem križišču prečkamo omenjeno asfaltno cesto in nadaljujemo naravnost po gozdni poti na drugi strani. Le ta pot najprej zavije levo, teče nekaj metrov vzporedno z asfaltno, nato pa hitro zavije desno in se od nje dokončno "odlepi". Od tu dalje se je morda tu in tam še potrebno ogniti kakšnemu podrtemu drevesu, vendar je hoja prijetnejša. Ob poti naletimo na še nekaj razcepov, kjer pa nikoli ne zavijemo desno. Pot, ki sicer vodi proti JV, bo v nekem ovinku zavila levo, kmalu zatem pa dokončno zapustila gozd. Tu lahko že vidimo cerkev sv. Marjete in mimo pokopaliških mrliških vežic dosežemo parkirišče pred cerkvijo.

Opis in slike se nanašajo na stanje konec decembra 2023.
zemljevid poti - Sv. Marjeta na Golem
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem1
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem2
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem3
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem4
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem5
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem6
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem7
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem8
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem9
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem10
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem11
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem12
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem13
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem14
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem15
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem16
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem17
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem18
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem19
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem20
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem21
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem22
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem23
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem24
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem25
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem26
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem27
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem28
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem29
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem30
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem31
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem32
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem33
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem34
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem35
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem36
Želimlje - Sv. Marjeta na Golem37
Diskusija o izletu Želimlje - Sv. Marjeta na Golem (najkrajša pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki