Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaLipniški grad (Pusti grad nad Lipnico) / Zgornja Dobrava - Lipniški grad (Pusti grad nad Lipnico)
  

Zgornja Dobrava - Lipniški grad (Pusti grad nad Lipnico) (čez Ojstro peč)

 
Izhodišče: Zgornja Dobrava (509 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3103°N / 14,2123°E
Cilj: Lipniški grad (Pusti grad nad Lipnico) (590 m)
Ime poti: čez Ojstro peč
Čas hoje: 1 h 5 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 81 m
Višinska razlika po poti: 140 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 145
Ocena: 1 glasov
Število slik: 49
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Podbrezje (do sem iz gorenjske avtoceste izvoz Naklo ali Tržič), nato pa sledimo oznakam za Kropo. V naselju Lipnica ne zapeljemo v Kropo, ampak z vožnjo nadaljujemo desno proti Kamni Gorici. Malo naprej zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti Zgornji Dobravi. Po približno 500 metrih vzpona prispemo do Zgornje Dobrave, mi pa se peljemo še nekaj 100 metrov naprej, do križišča na manjšem prevalu, kjer se v desno odcepi cesta proti Srednji Dobravi. V omenjenem križišču se prične opisana pešpot, kjer pa ni urejenih parkirnih mest. Parkiramo lahko nižje ob cesti, ali pa višje na delu opisa poti.
b) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Radovljica, nato pa se zapeljemo v Mošnje in naprej proti naselju Globoko, kjer tudi prečimo reko Savo. Ko prispemo do naselja Mišače nadaljujemo naravnost proti Zgornji Dobravi, v Zgornji Dobravi pa prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Srednji Dobravi. V omenjenem križišču se prične opisana pešpot, kjer pa ni urejenih parkirnih mest. Parkiramo lahko nižje ob cesti, ali pa višje na delu opisa poti.

Opis poti:

Iz križišča gremo na cesto, ki se nadaljuje proti severozahodu (nasprotna cesta od tiste, ki vodi proti Srednji Dobravi), le ta pa nas sprva vodi mimo kozolca ter ob lepih pogledih na Jamnik. Ko se asfalt konča opazimo oznake za Ojstro peč, ki nas usmeri na gozdno cesto, s katere pa gremo že kmalu, na neoznačenem križišču desno na širok, sprva še vozen kolovoz. Kolovozu se kmalu z desne priključi še pot iz Mišač, mi pa nadaljujemo naravnost po postopoma ožjem kolovozu, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Po slabih 20 minutah hoje prispemo na naslednje označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno proti Ojstri peči (levo Zjavka 10 minut), do katere prispemo po minuti nadaljnje hoje.
Od Ojstre peči nadaljujemo rahlo levo, kjer se po krajši stezici hitro priključimo na drugo pot, kateri sledimo v desno. Pot naprej nas vodi po neizrazitem grebenu, kjer se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Na nekaj razpotjih sledimo desnim stezam, nato pa se pot za nekaj minut strmeje spusti in nas pripelje do razpotja pri manjšem križu, kjer se nam z leve priključi pot iz Kamne Gorice, z desne pa iz Radovljice.
Z razpotja nadaljujemo naravnost v smeri naravoslovne učne poti Pusti grad. V nadaljevanju nas zložna pot vodi strmo nad Galerijami, malo naprej pa se nam priključi tudi pot skozi Galerije. Za priključkom omenjene poti stopimo iz gozda in pot nas čez senožet pripelje do naselja Zgornja Lipnica, kjer na razpotjih sledimo oznakam za Pusti grad. Sledi hoja po zložni makadamski cesti, kateri se po nekaj minutah priključi še ena pot od Fuxove brvi. Še naprej nadaljujemo po cesti, ki nas nato pripelje do naslednjih hiš, kjer na razpotjih ponovno sledimo oznakam za Pusti grad. Za zadnjo hišo se nam odpre lep razgled poti Alpam, nato pa, ko ponovno stopimo v gozd prispemo na razpotje, kjer se v levo odcepi kratka pot, ki vodi na Pusti grad. Od razpotja, Pusti grad dosežemo po približno minuti nadaljnje hoje.

zemljevid poti
Ob poti: Ojstra peč (516m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Šobčev bajer (1 h 15 min)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico1 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico2 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico3 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico4 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico5 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico6 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico7 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico8 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico9 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico10 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico11 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico12 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico13 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico14 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico15 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico16 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico17 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico18 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico19 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico20 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico21 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico22 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico23 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico24 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico25 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico26 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico27 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico28 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico29 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico30 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico31 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico32 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico33 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico34 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico35 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico36 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico37 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico38 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico39 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico40 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico41 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico42 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico43 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico44 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico45 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico46 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico47 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico48 Zgornja Dobrava - lipniski_grad_pusti_grad_nad_lipnico49
Diskusija o izletu Zgornja Dobrava - Lipniški grad (Pusti grad nad Lipnico) (čez Ojstro peč)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki