Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Žiri - Krog (Ledinski grič)

Natisni
Izhodišče: Žiri (487 m)
Širina/Dolžina: 46,0426°N 14,1047°E
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 453 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 453
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 61
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. Iz Žirov nadaljujemo proti Logatcu, nato pa še pred koncem kraja prispemo do Gostilne Lenger in nekaj 10 m naprej še do križišča, kjer glavna cesta proti Logatcu zavije levo, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger, vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger, do križišča, kjer glavna cesta proti Logatcu zavije levo, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger, vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger, do križišča, kjer glavna cesta proti Logatcu zavije levo, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger, vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, se v levo odcepi cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger (gostilna se nahaja nekaj 10 m naprej od križišča v smeri centra Žirov), vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko razpotje, kjer se cesta postopoma položi. Za sosednjim naseljem Govejk, se cesta prične spuščati proti Žirem, po nekaj kilometrih spusta pa prispemo v Žiri in malo naprej še do križišča, kjer dosežemo glavno cesto Žiri - Logatec. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger (gostilna se nahaja nekaj 10 m naprej od križišča v smeri centra Žirov), vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
Opis poti:
Iz Žirov nadaljujemo ob glavni cesti proti Idriji in Logatcu, mi pa ji sledimo do kapelice ob križišču cest. Tu nadaljujemo desno na stransko cesto, ob kateri po nekaj metrih na drogu električne napeljave opazimo oznake za Breznico in Mrzli vrh, ki nas usmerijo levo na kolovoz, ki se strmo vzpne med hišami. Višje prehodno stopimo na cesto, s katere se nam odpre lep razgled na Žiri, mi pa nato pot nadaljujemo po kolovozu. Kolovoz nas hitro pripelje do manjšega zaselka, za katerim nadaljujemo desno na markirano pešpot, po kateri se vzpnemo na manjše sedelce. S sedelca, ob katerem se nahajata znamenje in klop nadaljujemo levo ter po nekaj korakih prispemo do makadamske ceste, katero pa le prečimo. Pot naprej preide v gozd, skozi katerega se za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in nas pripelje na razgledna travnata pobočja. Sledi še nekajminutni vzpon po kolovozu in pot nas pripelje v Breznico pri Žireh, kjer tudi stopimo na asfaltno cesto. Skozi vas sledimo markacijam, cesta pa nas mimo vaške cerkve sv. Kancijana, v rahlem spustu pripelje do križišča, s katerega nadaljujemo desno v smeri Mrzlega Vrha. Tu se cesta prehodno rahlo vzpne, nato pa se prične spuščati do naslednjega križišča, kjer ponovno nadaljujemo desno (levo Korita). Od križišča naprej cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa makadamski cesti sledimo čez večji travnik.
Ko se cesta vrne v gozd, nas oznake za Mrzli Vrh usmerijo levo na markirano pešpot, ki se naprej zmerno vzpenja skozi gozd. Naprej se nekaj časa vzpenjamo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na travnato sleme, s katerega se nam odpre lep razgled na Blegoš in okoliške vrhove. Tu kratek čas hodimo po cesti, nato pa nas oznake za Mrzli Vrh usmerijo rahlo desno na vzpenjajočo stezico, ki se višje položi in postopoma preide na desno stran grebena. Sledi kratko prečenje in razgledna pot nas pripelje do table, ki označuje Mrzli vrh (tabla se nahaja malo pod vrhom).
Nadaljujemo po markirani poti, ki se prične zložno spuščati proti bližnji cesti. Ko stopimo na cesto nadaljujemo ostro desno v smeri Ledinice (rahlo levo Sivka in Planinska koča Mrzlk) ter se po cesti spustimo do naslednjega označenega razpotja, ki se nahaja na manjšem prevalu.
Tu se asfaltna cesta spusti desno navzdol, mi pa nadaljujemo rahlo levo do nekaj korakov oddaljene planinske smerne table, kjer se pot še enkrat razcepi. Rahlo levo se nadaljuje markirana poti proti Ledinici, mi pa nadaljujemo po neoznačeni poti, ki se nadaljuje po neizrazitem grebenu. Pot naprej nas vodi mimo hiške Na Krog, za njo pa se hitro vzpnemo na vrh Kroga.
Žiri - Breznica pri Žireh 0:50, Breznica pri Žireh 0:50 - pod Mrzlim vrhom 0:15, pod Mrzlim vrhom - Krog 0:15.
zemljevid poti - Krog (Ledinski grič)
Ob poti: Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh) (987m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Žiri - Krog (Ledinski grič)1
Žiri - Krog (Ledinski grič)2
Žiri - Krog (Ledinski grič)3
Žiri - Krog (Ledinski grič)4
Žiri - Krog (Ledinski grič)5
Žiri - Krog (Ledinski grič)6
Žiri - Krog (Ledinski grič)7
Žiri - Krog (Ledinski grič)8
Žiri - Krog (Ledinski grič)9
Žiri - Krog (Ledinski grič)10
Žiri - Krog (Ledinski grič)11
Žiri - Krog (Ledinski grič)12
Žiri - Krog (Ledinski grič)13
Žiri - Krog (Ledinski grič)14
Žiri - Krog (Ledinski grič)15
Žiri - Krog (Ledinski grič)16
Žiri - Krog (Ledinski grič)17
Žiri - Krog (Ledinski grič)18
Žiri - Krog (Ledinski grič)19
Žiri - Krog (Ledinski grič)20
Žiri - Krog (Ledinski grič)21
Žiri - Krog (Ledinski grič)22
Žiri - Krog (Ledinski grič)23
Žiri - Krog (Ledinski grič)24
Žiri - Krog (Ledinski grič)25
Žiri - Krog (Ledinski grič)26
Žiri - Krog (Ledinski grič)27
Žiri - Krog (Ledinski grič)28
Žiri - Krog (Ledinski grič)29
Žiri - Krog (Ledinski grič)30
Žiri - Krog (Ledinski grič)31
Žiri - Krog (Ledinski grič)32
Žiri - Krog (Ledinski grič)33
Žiri - Krog (Ledinski grič)34
Žiri - Krog (Ledinski grič)35
Žiri - Krog (Ledinski grič)36
Žiri - Krog (Ledinski grič)37
Žiri - Krog (Ledinski grič)38
Žiri - Krog (Ledinski grič)39
Žiri - Krog (Ledinski grič)40
Žiri - Krog (Ledinski grič)41
Žiri - Krog (Ledinski grič)42
Žiri - Krog (Ledinski grič)43
Žiri - Krog (Ledinski grič)44
Žiri - Krog (Ledinski grič)45
Žiri - Krog (Ledinski grič)46
Žiri - Krog (Ledinski grič)47
Žiri - Krog (Ledinski grič)48
Žiri - Krog (Ledinski grič)49
Žiri - Krog (Ledinski grič)50
Žiri - Krog (Ledinski grič)51
Žiri - Krog (Ledinski grič)52
Žiri - Krog (Ledinski grič)53
Žiri - Krog (Ledinski grič)54
Žiri - Krog (Ledinski grič)55
Žiri - Krog (Ledinski grič)56
Žiri - Krog (Ledinski grič)57
Žiri - Krog (Ledinski grič)58
Žiri - Krog (Ledinski grič)59
Žiri - Krog (Ledinski grič)60
Žiri - Krog (Ledinski grič)61
Diskusija o izletu Žiri - Krog (Ledinski grič)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki