Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

27.11.2016 Janja, Domen, Mina in Urban v finale

Po sobotnih kvalifikacijah in polfinalu 21. tekme svetovnega pokala (SP) v težavnostnem plezanju Kranj 2016 so se v nedeljsko finalno preizkušnjo, ki bo ob 16. uri v dvorani Zlato polje, uvrstili kar štirje slovenski reprezentanti: Janja Garnbret in Domen Škofic kot vodilna po polfinalu, Mina Markovič s tretjim rezultatom in Urban Primožič, ki je bil sedmi. Na tekmi svetovnega pokala Kranj 2016, ki poteka pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), je letos nastopilo 122 tekmovalcev iz 23 držav, med njimi 19 Slovencev.

Kranj je že 21 let nepogrešljiva postaja najboljših športnih plezalcev pred koncem sezone. Na sedmi, zadnji preizkušnji letošnjega svetovnega pokala, ki jo organizira Planinska zveza Slovenije na čelu z vodjo Tomom Česnom z ekipo, se je pomerilo 49 tekmovalk in 73 tekmovalcev iz 23 držav, poseben pečat pa mu je dal spremljevalni program - otroške delavnice in mini olimpijada s Foksijem, plezalni filmi Festivala gorniškega filma in tekmovanje v močnih prstih. Gorenjska prestolnica bo okronala tudi skupne zmagovalce svetvonega pokala. Izjemna najstnica Janja Garnbret, tudi letošnja svetovna prvakinja v težavnosti, si je že pred sklepno tekmo zagotovila dvojno zmago v skupnem seštevku - tako v težavnosti kot kombinaciji. Skupna lovorika v težavnosti se nasmiha tudi Domnu Škoficu, vendar bo odločala kranjska tekma, saj ima pred drugouvrščenim Jakobom Schubertom "le" 40 točk prednosti.

Slovenske barve je pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena ter trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina zastopala 19-članska ekipa - deset deklet in devet fantov. Iz kvalifikacij se je v polfinale prebilo kar enajst slovenskih reprezentantov, v nedeljski finale pa se je uvrstila četverica: Janja Garnbret, razred zase v ženski konkurenci, in Mina Markovič, ki je dosegla tretjo višino polfinala, Domen Škofic z vrhovi tako v kvalifikacijah kot polfinalu in Urban Primožič, ki je polfinale končal na sedmem mestu. Druga med dekleti je bila Belgijka Anak Verhoeven, Škofic pa si prvo mesto deli z Italijanom Stefanom Ghisolfijem in Avstrijcem Jakobom Schubertom.

V polfinalu so se izkazali tudi Katja Kadič (11.), Jure Raztresen (16.), Vita Lukan (19.), Milan Preskar (19.), Rebeka Kamin (20.), Tjaša Kalan (24.) in Mia Krampl (26.). V kvalifikacijah so tekmovali še Kaja Skvarč Božič (34.), Tjaša Slemenšek (35.), Veronika Meke (38.), Jernej Kruder (42.), Anže Peharc (46.), Martin Bergant (47.), Gregor Vezonik (51.) in Zan Sudar (54.).

Program SP Kranj 2016 - nedelja, 27. november
15.00–19.00 ustvarjalne delavnice za otroke
15.15–16.00 "močni prsti" finale (FingerBoard tekmovanje)
16.10 predstavitev finalistov in ogled smeri
16.20 uradno odprtje tekme z akrobatskim spektaklom
16.30 finale moški, za njimi ženske
(sledi podelitev medalj)

Janja Garnbret (Šaleški AO) je v svojem drugem kranjskem polfinalu splezala do vrha tako obeh kvalifikacijskih kot polfinalne smeri, kjer je ugnala vso konkurenco in tako dosegla prvi rezultat polfinala. "Pred kvalifikacijami sem se res dobro počutila, tudi odplezala sem jih tako. Malo treme sem čutila tako v prvi kvalifikacijski smeri kot v polfinalu, še posebej ker nastopam pred domačim občinstvom in se moram dokazati tudi njim, da me vidijo v živo. To moram odmisliti in odplezati, kot znam. Vsi vrhovi so, a jutri me čaka še finale, ki bo odločilno - in upam, da bom pokazala vse, kar znam," se je smejalo komaj 17-letni Korošici, letošnji svetovni prvakinji v težavnosti in že dvojni skupni zmagovalki svetovnega pokala.

V svoji najuspšenejši sezoni se finala pred domačimi navijači znova veseli tudi Urban Primožič (PK Škofja Loka): "Pet let je že od mojega zadnjega finala v Kranju. Želje so se mi uresničile, polfinale sem odplezal res sproščeno, glede na to, da sem bil še bolj svež, kot sem pričakoval, sem se pred zadnjimi gibi morda malce presenetil, ko sem se znašel pod vrhom in malce pohitel. A to ni pomembno, zdaj sem v finalu in jutri grem uživat," je povedal 24-letni Škofjeločan, ki se je odločil, da s kranjsko tekmo konča tekmovalno kariero.

"Navdušen sem nad plezanjem večine reprezentantov, enajst polfinalistov je bilo več, kot smo si trenerji preračunali. V polfinalu je res dobro nastopila Katja Kadič, Mina in Janja sta pokazali, da sta v vrhu, in tudi Domen je pokazal, da se bo bojeval do konca, in računam, da bo najboljši. Predvsem sem pa zelo vesel, da je v finalu Urban, ki ga še vedno prepričujem, da bi podaljšal kakšno sezono. Posebej bi pohvalil še Vito in Mio, ki sta debitirali na članski tekmi, naredili lep rezultat in pokazali, da bomo lahko v prihodnosti računali nanju," je nastope svojih varovancev ocenil Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Rezultati po polfinalu SP Kranj 2016
ženske - 49 tekmovalk (vir: IFSC) moški - 73 tekmovalcev (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO)
2. Anak Verhoeven (BEL)
3. Mina Markovič (SLO)
...
11. Katja Kadič (SLO)
19. Vita Lukan (SLO)
20. Rebeka Kamin (SLO)
24. Tjaša Kalan (SLO)
26. Mia Krampl (SLO)
34. Kaja Skvarč Božič (SLO)
35. Tjaša Slemenšek (SLO)
38. Veronika Meke (SLO)
1. Domen Škofic (SLO)
1. Stefano Ghisolfi (ITA)
1. Jakob Schubert (AVS)
...
7. Urban Primožič (SLO)
16. Jure Raztresen (SLO)
19. Milan Preskar (SLO)
42. Jernej Kruder (SLO)
46. Anže Peharc (SLO)
47. Martin Bergant (SLO)
51. Gregor Vezonik (SLO)
54. Zan Sudar (SLO)

Trenutno stanje v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti
ženske (vir: IFSC)
moški (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO) - 516 točk
2. Anak Verhoeven (BEL) - 435 točk
3. Jain Kim (KOR) - 395 točk
4. Magdalena Röck (AVS) - 345 točk
5. Mina Markovič (SLO) - 251 točk
...
19. Tjaša Kalan (SLO) - 70 točk
1. Domen Škofic (SLO) - 417 točk
2. Jakob Schubert (AVS) - 377 točk
3. Romain Desgranges (FRA) - 341 točk
...
12. Urban Primožič (SLO) - 152 točk

Trenutno stanje v skupnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji
ženske (vir: IFSC) moški (vir: IFSC)
1. Janja Garnbret (SLO) - 596 točk
2. Akiyo Noguchi (JAP) - 367 točk
3. Anna Tsyganova (RUS) - 284 točk
1. Sean McColl (KAN)
2. Kokoro Fujii (JAP)
3. Jakob Schubert (AVS)

Vstopnice za nedeljski finale (12 € oz. 10 € za člane PZS in AS Kluba) lahko gledalci kupijo pred začetkom tekmovanja na vhodu v športno dvorano Zlato polje v Kranju od 14.30 (če še ne bodo razprodane) ter na prodajnih mestih Eventima po Sloveniji in na spletu. Vstop je prost za otroke do vključno 12. leta starosti.

Finalno tekmo si bo mogoče v neposrednem prenosu ogledati prek spletne strani Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC, finale bo v nedeljo, 27. novembra, ob 16.30 na 2. programu prenašala tudi TV Slovenija. Medijski sponzor svetovnega pokala Kranj 2016 je Val 202, generalni sponzor SP Kranj 2016 je Telekom Slovenije, zlati sponzor Adriatic Slovenica.


Janja, Domen, Mina in Urban v finale Janja Garnbret na vrhu polfinalne smeri (foto Stanko Gruden). Janja, Domen, Mina in Urban v finale Janja Garnbret proti vrhu polfinalne smeri, ki ga je dosegla kot edina med dekleti (foto Stanko Gruden). Janja, Domen, Mina in Urban v finale Mina Markovič bo nastopila že v svojem dvanajstem finalu SP v Kranju (foto Stanko Gruden). Janja, Domen, Mina in Urban v finale Mina Markovič in Domen Škofic uspešna v polfinalu (foto Stanko Gruden). Janja, Domen, Mina in Urban v finale Urban Primožič se je po petih letih znova uvrstil v kranjski finale (foto Stanko Gruden).
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki