Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

11.11.2017 Snežne razmere 10.11.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 10. 11. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 2000 m predvsem v Julijskih Alpah ZMERNA, 2. stopnje, drugod v naših gorah ter nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti travnata in skalnata ter mesta z napihanim snegom. Tam lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz.

Snežne razmere
V zadnjih dneh se je v sredogorju snežna odeja čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. V visokogorju je sneg ostal večinoma suh. Močnejšega vetra ni bilo. Snežna odeja se je nekoliko sesedla, ponekod je na površini nastala skorja.

Predviden razvoj vremena
V soboto bo sprva delno jasno, popoldne pa bo nekoliko bolj oblačno. Pihal bo zahodni do jugozahodni veter. V nedeljo bo sprva zmerno oblačno, čez dan se bo od zahoda pooblačilo in proti večeru se bodo predvsem na zahodu začele pojavljati manjše padavine. Popoldne se bo krepil jugozahodnik. V noči na ponedeljek se bodo padavine okrepile in v ponedeljek popoldne ponehale. Sprva bo meja sneženja na okoli 1400 m, v ponedeljek pa na okoli 400 m nad morjem. Zapihal bo okrepljen do močan severni veter, ohladilo se bo. Ledišče bo v soboto in nedeljo večinoma med 1700 in 2200 m, v ponedeljek pa se bo spustila do nadmorske višine okoli 800 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo v soboto in nedeljo počasi sesedala in preobražala, nad okoli 2200 m ter v senčnih legah pa preobražanja skoraj ne bo. Površinska skorja se bo še nekoliko okrepila, v senci ter v visokgoorju bo sneg ostal večinoma suh in mehak. Ob sneženju bo do ponedeljka popoldne zapadlo od 10 do 30 cm snega, ki ga bo močan severni veter precej spihal v zamete. Zaradi novega snega in zametov ter zaradi ohladitve se bo nevarnost snežnih plazov povečala. V visokogorju Julijcev bo predvidoma ZNATNA, 3. stopnje, drugod ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: ponedeljek, 13. 11. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 10.11.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 10.11.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 10.11.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 10.11.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki