Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

10.5.2019 Snežne razmere 10.5.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strma pobočja, ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega. Predvsem danes se bo ob razmeroma sončnem vremenu nevarnost nekoliko povečala sredi dneva in popoldne na osončenih legah.

Snežne razmere
Nad okoli 1500 m nadmorske višine je od ponedeljka zapadlo od 5 do 20 cm snega, ki se je s podlago razmeroma dobro sprijel. Jugozahodni veter je delal zamete. Snežna odeja je večinoma mehka, v visokogorju nad okoli 1800 m je sneg suh. Vetru izpostavljena mesta so spihana, veliko je zametov in klož. Nižje, pod okoli 1800 m, kjer je zapadlo le malo novega snega ali pa je deževalo, je sneg večinoma trd ali delno zmehčan, na njem je ponekod tanka plast novega snega.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sprva precej jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno in občasno megleno s posameznimi plohami. Veter bo šibak, čez dan bo začel pihati jugozahodnik. Ničla se bo dvignila na nadmorsko višino okoli 2500 m. Jutri bo v vzhodnem delu naših gora še deloma sončno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. V zahodnih Julijcih bodo od sredine dneva dalje občasno manjše padavine, deloma plohe. Krepil se bo jugozahodnik. V nedeljo bo oblačno in megleno z občasnimi padavinami. Zapihal bo okrepljen veter severnih smeri. Hladilo se bo in meja sneženja se bo do večera na severozahodu spustila do nadmorske višine okoli 1200 m, drugod pa bo predvidoma ostala nad 1600 m. V ponedeljek bo oblačno in megleno. Občasno bodo še padavine, meja sneženja se bo postopno spustila do okoli 1000 m nad morjem. Pihal bo okrepljen severovzhodnik.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo sesedala in preobražala. Sonce bo nanjo vplivalo predvsem danes, jutri deloma le v vzhodnem delu naših gora. V petek in soboto se lavinske razmere ne bodo dosti spreminjale. Od nedelje dalje se bo spet nabiral novi sneg. V visokogorju ga bo do ponedeljka zjutraj lahko zapadlo do okoli 30 cm, manj v vzhodnem delu naših gora. Ob tej količini pričakujemo, da se bo nevarnost snežnih plazov POVEČALA.

Naslednja objava: ponedeljek, 13. 5. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 10.5.2019 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s53mv.s5tech.net/ipcam Snežne razmere 10.5.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 10.5.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 10.5.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki