Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

11.11.2016 Snežne razmere 11.11.2016

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 11. 11. 2016
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: novozapadli sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: vn1 Zgodnja zima, talni srež

Ocena tveganja
Trenutno se razmere v gorah zaradi sneženja postopno poslabšujejo. Nevarnost je v visokogorju, nad okoli 2000 m, ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna so strma pobočja, predvsem travnata ali melišča. Tam lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz nesprijetega snega. Nižje je tveganje trenutno še MAJHNO.

Snežne razmere
Snežna odeja je mehka. Omembe vredna snežna odeja sega na severu do nadmorske višine okoli 1000 m, drugod pa precej višje. V preteklosti je snežilo na kopno podlago, zato se je sneg povečini dobro sprijel s podlago, razen na travnatih pobočjih.

Predviden razvoj vremena
Danes bo snežilo, meja sneženja se bo zvečer spuščala. Najprej se bo do nižin spustila v južni in vzhodni Sloveniji, v noči na soboto pa še ponekod drugod. Jutri bo dopoldne oblačno in megleno, sneženje bo počasi slabelo in do zgodnjega popoldneva ponehalo tudi v vzhodnih krajih. Skupno bo nad nadmorsko višino okoli 600 m zapadlo od 20 do 40 cm snega. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, ki bo prenašal sneg v zamete. Ledišče bo na nadmorski višini med 800 in 1100 m. V nedeljo bo prevladovalo sončno vreme, popoldne se bo pooblačilo v hribih severne Primorske in deloma v zahodnih Julijcih. Še malo hladneje bo.

Tendenca snežnih razmer
Danes in pa do jutri opoldne se bo snežna odeja debelila. Predvidoma bo največ snega zapadlo v vzhodnih Karavankah, na Pohorju in v vzhodnem delu Kamniško Savinjskih Alp, ter na Notranjskem in v vzhodni Sloveniji. Snežna odeja bo postala bolj nestabilna predvsem na strmejših travnatih in z listjem pokritih pobočjih, ter na mestih z napihanim snegom. TVEGANJE SE BO PREDVSEM PVOEČALO v sredogorju in gričevju vzhodne Slovenije, kejr je veliko travnatih bregov, ter v visokogorju tam, kjer je že pred sneženjem bilo več snega. V visokogorju vzhodnega dela naših gora bo prehodno ZNATNO, 3. stopnje, drugod pa ZMERNO, 2. stopnje. Zaradi hladnega vremena se bo snežna odeja le počasi posedala in stabilizirala. Veter bo v nedeljo že precej šibkejši, zato novih zametov ne pričakujemo.

Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Naslednja objava: ponedeljek, 14. 11. 2016

Vir: ARSO


Snežne razmere 11.11.2016 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 11.11.2016 Slika spletne kamere na Soriški planini. Vir: http://www.litostrojska-koca.si Snežne razmere 11.11.2016 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 11.11.2016 Slika spletne kamere na Uršlji gori. Vir: http://www.s59ehi.net Snežne razmere 11.11.2016 Slika spletne kamere pri Koči pod Kremžarjevim vrhom. Vir: http://pdsg.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki