Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

11.3.2019 Snežne razmere 11.3.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju zahodnih in osrednjih Julijskih Alp zaradi novega snega ZMERNA, 2. stopnje, drugod pa večinoma MAJHNA (1), odvisno od količine snega. Veliko je napihanega snega, zato so nevarnejša severna in vzhodna pobočja. Predvsem na vetru izpostavljenih legah je NEVARNOST ZDRSOV.

Snežne razmere
Na vetru izpostavljenih mestih je novi sneg spihan tudi do trde in deloma poledenele podlage. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena, le v visokogorju so mesta z bolj rahlo snežno odejo. Tam so zaradi vetra še prisotne klože.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo oblačno, zlasti popoldne se bodo pojavljale snežne plohe. Zapade lahko nekaj centimetrov snega. Zapihal bo okrepljen severni veter. Ohladilo se bo. Ledišče se bo popoldne spustilo pod 1000 m nadmorske višine. Vrhovi v visokogorju se bodo za krajši čas zavili v oblačnost. Zvečer se bo že jasnilo. Jutri bo pretežno jasno, zlasti popoldne bo nastalo nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. Ni izključena kakšna snežna ploha. Pihal bo zmeren, v visokogorju tudi močan severni veter, ki bo popoldne slabel. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m -2, na 2500 m pa -11 °C. V sredo zjutraj bo še deloma jasno, dopoldne se bo pooblačilo, proti večeru se bodo začele pojavljati padavine. Meja sneženja se bo spustila pod 800 m nadmorske višine. V večjem delu naših gora lahko zapade od 5 do 20 cm snega. Ob sneženju bo pihal šibak do zmeren veter vzhodnih smeri.

Tendenca snežnih razmer
Danes in jutri se zaradi razmeroma hladnega vremena snežne razmere ne bodo bistveno spreminjale. Nekaj centimetrov novozapadlega snega bo veter hitro spihal do trde podlage. Zmeren do močan severnik bo v visokogorju na južnih pobočjih ponovno zgradil nekaj klož. Na osončenih legah pod 1800 m se bo sneg jutri čez dan le nekoliko zmehčal in ponoči pomrznil. Še vedno pa bodo v visokogorju na bolj strmih pobočjih nevarne klože, kjer se lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožil plaz kložastega snega. Zaradi hladnega vremena bo snežna podlaga večinoma ostala zamrznjena in lahko tudi poledenela. Snežne razmere se bodo spremenile v sredo popoldne, ko pričakujemo, da se bo nevarnost snežnih plazov POVEČALA.

Naslednja objava: četrtek, 14. 3. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 11.3.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 11.3.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 11.3.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 11.3.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.slonet.eu/test/grohot.jpg
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki