Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

1.2.2019 Snežne razmere 1.2.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Dež

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov SE POVEČUJE in se bo čez dan, razen v vzhodnem delu Kamniško Savinjskih Alp in vzhodnih Karavank POVEČALA in bo ZNATNA, 3. stopnje. Pod mejo sneženja bo sneg razmočil snežno odejo, zato se bodo lahko začeli prožiti plazovi mokrega snega, tudi talni. Nad mejo sneženja se bodo lahko začeli prožiti plazovi novega, suhega snega, ki ga bo prenašal močan južni veter.

Snežne razmere
Veliko je zametov in klož, ki so potencialno nestabilne. Ob padavinah se razmere zlasti v zahodni polovici naših gora hitro spreminjajo. V vzhodnih Karavankah in na Pohorju bo padavin manj.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno. V vzhodni Sloveniji bo večinoma suho, drugod se bodo krepile padavine. Meja sneženja se bo hitro dvigala in bo popoldne večinoma med 1500 in 1800 m nadmorske višine, le v zaprtih dolinah severozahodne Slovenije lahko tudi nižje. Pihal bo močan južni veter. Jutri bo oblačno s padavinami, meja sneženja bo na nadmorski višini okli 1500 m večino dneva. Južni veter bo popoldne slabel. Najmanj padavin bo v severovzhodni Sloveniji. V noči na nedeljo se bo meja sneženja spustila pod 1000 m nad morjem, padavine bodo do jutra večinoma ponehale. V nedeljo bo spremenljivo oblačno s posameznimi plohami. Ledišče bo sprva na nadmorski višini med 1400 in 1700 m, čez dan se bo počasi hladilo. V ponedeljek bo večinoma suho in še hladneje.

Tendenca snežnih razmer
Lavinske razmere se bodo danes zaradi odjuge in padavin hitro SLABŠALE. Razen v vzhodnih Karavankah, vzhodnega dela Kamniško Savinjskih Alp in Pohorja, se bo snežna odeja zaradi odjuge in dežja razmočila, najhitreje v zahodnem delu naših gora in hribov. Nad mejo sneženja, ki bo popoldne med 1500 in 1800 m, pa se bo nabiral novi sneg. Snežilo bo na razmeroma labilno staro snežno odejo. Nad mejo sneženja se bodo začeli prožiti plazovi novega snega, nižje pa plazovi mokrega snega, lahko tudi talni. Plazovi se bodo začeli prožiti tudi drugod v sredogorju zahodne in osrednje Slovenije, kjer je le dovolj snega, predvsem na strmih, travnatih pobočjih, pa tudi v gozdu. V visokogorju Julijskih Alp ter zahodnih in osrednjih Karavank bo do nedelje zjutraj zapadlo od 50 do več kot 150 cm snega, odvisno od geografske lege in nadmorske višine. V Kamniško Savinjskih Alpah ter v vzhodnih Karavankah bo novega snega od 20 do 50 cm, manj tudi zaradi povprečne nižje nadmorske višine. V soboto in nedeljo bo nevarnost snežnih plazov VELIKA, 4. stopnje, v zahodnih in južnih Julijskih Alpah lahko tudi ZELO VELIKA, 5. stopnje! Zato ne hodite v hribe in gore, izogibajte se strmejših zasneženih pobočij, kjer je snega vsaj 20 cm! Plazovi se bodo lahko nekoliko višje pojavili tudi tam, kjer jih že dlje časa ni bilo.

Naslednja objava: ponedeljek, 4. 2. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 1.2.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 1.2.2019 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 1.2.2019 Slika spletne kamere pri Domu a Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 1.2.2019 Slika spletne kamere na Krimu. Vir: http://domkrim.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki