Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

12.3.2018 Snežne razmere 12.3.2018

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 12. 3. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg, šibke plasti, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je ZNATNA, 3. stopnje, čez dan se ob morebitnem sončnem vremenu nekoliko POVEČA predvsem na prisojnih pobočjih. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. lahko se zruši tudi kakšna opast. Zaradi otoplitve in ob sončnem vremenu se nevarnost še nekoliko poveča sredi dneva in popoldne. S strmih, travnatih pobočij se lahko prožijo tudi posamezni talni plazovi predvsem sredi dneva in popoldne, tudi v nižjih legah, kjer je zaradi otoplitve in dežja nekoliko tanjša snežna odeja premočena do tal.

Snežne razmere
Nad nadmorsko višino okoli 1600 m je snežilo. V Julijskih Alpah je zapadlo od 20 do okoli 40 cm snega, v zahodnih in osrednjih Karavankah ter v Kamniško Savinjskih Alpah pa od 10 do 20 cm. Vzhodneje je bilo padavin zelo malo. Nižje je deževalo in sneg se je hitro sesedal in talil. Snežna odeja je v večjem delu visokogorja mehka in rahla, v vzhodnih Karavankah pa večinoma skorjasta. Nižje je sneg moker in zmehčan. V visokogorju je veliko novih zametov, ki jih je delal jugozahodni veter.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno in marsikje tudi megleno. Nekoliko več sonca bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, kjer pa se bodo po vrhovih tudi lahko nabirali oblaki. Občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe. Meja sneženja bo večinoma med 1300 in 1500 m, ledišče pa na nadmorski višini okoli 1700 m. V visokogorju zahodnih in osrednjih Julijcev bo do večera zapadlo od 10 do 20 cm snega, drugod ne bo omembe vrednih količin. Pihal bo nekoliko okrepljen jugozahodnik. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno in občasno megleno. Dopoldne bo večinoma suho, popoldne bodo krajevne padavine. Veter bo šibak in spremenljive smeri. Krajevno bo lahko zapadlo okoli 5 cm snega, meja sneženja bo večinoma med 1100 in 1400 m, ledišče pa na okoli 1600 m. V sredo bo predvsem dopoldne nekoliko več sonca, nato bo spremenljivo oblačno in občasno megleno. Sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe. Sprva bo pihal večinoma šibak severozahodnik, ki se bo popoldne od zahoda obračal v jugozahodnik. Ledišče bo na okoli 1400 m nad morjem. V četrtek se bo od zahoda pooblačilo, popoldne se bodo na zahodu začele pojavljati padavine. Meja sneženja se bo sprva malo dvignila.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo še naprej hitro sesedala in nižje tudi talila in kopnela. V visokogorju, kjer bo temperatura pod ničlo, se bo novi sneg precej počasneje sesedal, zato bodo ostale klože potencialno labilne še kar nekaj časa, tudi povezava med novim snegom in skorjasto podlago bo ostala nekaj časa šibka. Nižje, kjer je in bo deževalo, se bodo lahko s strmih pobočij prožili plazovi mokrega snega, tudi talni. Višje bo spontanega plazenja manj, bo pa snežna odeja ostajala potencialno labilna. Ob sončnem vremenu bodo razmere neugodnejše sredi dneva in popoldne na prisojnih pobočjih.

Naslednja objava: četrtek, 15. 3. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 12.3.2018 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: ARSO Snežne razmere 12.3.2018 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 12.3.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 12.3.2018 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki