Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

14.11.2016 Snežne razmere 14.11.2016

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 14. 11. 2016
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: vn1 Zgodnja zima, talni srež
Vzorec nevarnosti: vn3 Dež

Ocena tveganja
V gorah je bilo suho in mrzlo vreme. Ledišče je bilo v soboto sprva še na nadmorski višini okoli 1000 m, a se je že do nedelje spustilo do gričevja. Sneg se je zato le počasi sesedal in preobražal predvsem v soboto v krajih z razjasnitvijo na prisojnih pobočjih. Tam je nastala tanka površinska skorja. Tveganje pred snežnimi plazovi je predvsem v visokogorju, kjer je že prej bila snežna odeja, ZMERNA, 2. stopnje. Podobno je na strmih, travnatih pobočjih sredogorja in gričevja, kjer je zapadlo vsaj 20 cm snega. Drugod je nevarnost MAJHNA..

Snežne razmere
Snežna odeja je mehka in rahla, le ponekod v prisojah sredogorja je tanka skorja.. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1000 m, na jugu in vzhodu ter ponekod na Notranjskem pa nižje. Precej je zametov, na vetru izpostavljenih legah je ponekod sneg skoraj povsem spihan.

Predviden razvoj vremena
Do srede se bo nadaljevalo suho vreme. Jutri bo začel v višinah dotekati toplejši zrak, najtoplejši bo nad nami v sredo. Krepil se bo temperaturni obrat. Ker bo zrak razmeroma suh, se bo snežna odeja danes in jutri le počasi preobražala in sesedala,

Tendenca snežnih razmer
Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala. predvidoma v petek bo v zahodnem delu Julijskih Alp lahko občasno deževalo, zato se bo sneg zmehčal, nekoliko se bo povečala možnost spontanega plazenja s strmih pobočij.

Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Naslednja objava: sreda, 16. 11. 2016

Vir: ARSO


Snežne razmere 14.11.2016 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere 14.11.2016 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 14.11.2016 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 14.11.2016 Slika spletne kamere pri Planinskem domu pri Gospodični. Vir: http://www.xn--gospodina-rfb.si/
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki