Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

1.4.2019 Snežne razmere 1.4.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je MAJHNA, 1. stopnje. Čez dan se na prisojnih pobočjih zaradi vpliva sonca poveča in je ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna so predvsem strma prisojna pobočja v visokogorju, zlasti na mestih z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje od poznega dopoldneva do poznega popoldneva sprožite manjši snežni plaz.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma dobro preobražena. Sneg je predvsem skorjast in trd, razen ponekod v senčnih legah visokogorja, kjer je še nekaj mehkega, tudi napihanega snega. Vetru izpostavljene lege so marsikje spihane do stare, trde in deloma poledenele podlage. Sneg je zjutraj pomrznjen, čez dan se na osončenih legah ojuži in zmehča in postane nekoliko bolj nestabilen.

Predviden razvoj vremena
Danes bo precej jasno. Pihal bo šibak, ponekod lahko zmeren vzhodni veter. Ničla bo na nadmorski višini med 2200 in 2400 m nadmorske višine. Juri bo sprva v vzhodnih Julijcih ter v Kamniško Savinjskih Alpah nekoliko bolj oblačno, vrh oblačnosti bo predvidoma na nadmorski višini okoli 2000 m. Čez dan bo v gorah nastajala kopasta oblačnost, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Ni izključena kakšna manjša ploha. Veter se bo čez dan obračal v jugozahodnik. V sredo bo nekaj sončnega vremena predvsem v vzhodnih Karavankah, drugod pa bo spremenljivo do pretežno oblačno. V Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah bodo občasno manjše padavine, nekoliko več v zahodnih Julijcih. Nekoliko hladneje bo, ledišče bo na okoli 1800 m nad morjem, meja sneženja pa na okoli 1500 m. Pihal bo zmeren, v visokogorju okrepljen južni do jugozahodni veter.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes in deloma še jutri zaradi sončnega in toplejšega vremena zlasti na osončenih legah čez dan ojužila in ponoči pomrznila, krepila se bo skorja. V senčnih legah visokogorja bo sneg ostal večinoma mehak in slabše preobražen. Predvsem od srede dalje pa bo zrak bolj vlažen, zato se bo tudi v senčnih legah hitreje preobražal. V sredo bo na zahodu nekaj padavin, do večera pričakujemo v zahodnih Julijskih Alpah do 10 cm snega.

Naslednja objava: sreda, 3. 4. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 1.4.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 1.4.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 1.4.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 1.4.2019 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki