Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

1.4.2020 Snežne razmere 1.4.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih z napihanim snegom. Na vetru izpostavljenih legah je nevarnost zdrsov na stari in poledeneli snežni odeji.Nižje je zaradi majhne količine snega nevarnost majhna.

Snežne razmere
Vrhnja plast snega, ki je zapadel v nedeljo in ponedeljek, je mehka, a je sneg marsikje spihan do stare, trde podlage. Napihan sneg je večinoma na južnih in zahodnih pobočjih. Vetru izpostavljene lege so trde in deloma poledenele.

Predviden razvoj vremena
Danes bo precej jasno, čez dan bo nastalo nekaj plitve kopaste oblačnosti, nekateri vrhovi bodo lahko občasno v oblakih. Pihal bo večinoma šibak veter severnih smeri. Temperatura bo pod ničlo. Jutri bo pretežno jasno s kakšnim plitvim kopastim oblakom. V visokogorju bo pihal šibak severozahodnik, nižje šibak veter južne do zahodne smeri. Ledišče se bo čez dan dvignilo do nadmorske višine okoli 1400 m. V petek bo sprva precej jasno, nato se bo oblačnost povečala. Vrhovi bodo občasno v oblakih. Veter bo šibak. Še nekoliko topleje bo, ledišče bo predvidoma na nadmorski višini okoli 1800 m. Ob koncu tedna se bo nadaljevalo suho vreme.

Tendenca snežnih razmer
Nevarnost snežnih plazov se v naslednjih dneh ne bo kaj dosti spreminjala. Od petka dalje se bo zaradi nekoliko toplejše zračne mase in ob sončnem vremenu snežna odeja na prisojnih legah čez dan ojužila in ponoči pomrznila. nastajala bo skorja. V senci se bo sneg le počasi preobražal. Zlasti zjutraj in zgodaj dopoldne bo na spihanih mestih nevarnost zdrsov.

Naslednja objava: petek, 3. 4. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 1.4.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 1.4.2020 Slika spletne kamere pri Koči na Kriški gori. Vir: http://www.pd-krize.si/kamera Snežne razmere 1.4.2020 Slika spletne kamere na Kokrskem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 1.4.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki