Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

14.3.2018 Snežne razmere 14.3.2018

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 14. 3. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je ZNATNA, 3. stopnje, čez dan se ob morebitnem sončnem vremenu nekoliko POVEČA predvsem na prisojnih pobočjih. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Lahko se zruši tudi kakšna opast. Ob morebitnem sončnem vremenu se nevarnost še nekoliko poveča sredi dneva in popoldne. S strmih, travnatih pobočij se lahko pod okoli 1500 m prožijo tudi posamezni talni plazovi predvsem sredi dneva in popoldne, tudi v nižjih legah, kjer je zaradi otoplitve in dežja nekoliko tanjša snežna odeja premočena do tal.

Snežne razmere
Snežna odeja se nižje tali in izgineva, višje pa seseda in preobraža. Ledišče je v teh dneh na nadmorski višini okoli 1700 m. Višje ostaja sneg precej slabše preobražen, v senčnih legah marsikje še suh in mehak. Drugod prevladuje skorja oz. nižje moker, južen sneg.

Predviden razvoj vremena
Nadaljuje se spremenljivo vreme. Tudi včeraj in v prvem delu noči je bilo nekaj krajevnih padavin, ob katerih je nad okoli 1300 m krajevno zapadlo do okoli 5 cm snega, nižje je deževalo. Podobno vreme bo tudi danes. Jutri bo zmerno, občasno pretežno oblačno, oblačnost se bo od zahoda povečevala sredi dneva in popoldne. Manjše padavine se bodo predvsem v zahodnih Julijcih pojavljale že zjutraj in dopoldne, nato se bodo na zahodu krepile in zvečer ter v noči na petek prehodno razširile proti vzhodu. V zahodnem delu naših gora bo do petka zjutraj lahko zapadlo od 10 do 30 cm snega. Meja sneženja bo sprva med 1000 in 1300 m, v noči na petek se bo spustila pod 1000 m. V vzhodnem delu Kamniško Savinjskih Alp ter v vzhodnih Karavankah bo zapadlo od 5 do 10 cm snega. Ob sneženju bo pihal jugozahodni veter. Do petka zjutraj bodo padavine večinoma ponehale, čez dan se bodo občasno pojavljale predvsem v hribih zahodne Slovenije, a jih bo malo. Novo pošiljko padavin pričakujemo v soboto zjutraj. Ta vremenska sprememba nam bo prinesla tudi močno ohladitev. Meja sneženja se bo spustila do nižin. Od nedelje dalje bo nato kar nekaj časa mrzlo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo še naprej hitro sesedala in nižje tudi talila in kopnela. V visokogorju, kjer je temperatura pod ničlo, bodo ostale klože potencialno labilne še kar nekaj časa. Nižje se bo lahko s strmih pobočij še sprožil kakšen talni plaz. Ob sončnem vremenu bodo razmere neugodnejše sredi dneva in popoldne na prisojnih pobočjih. Nevarnost snežnih plazov se bo zaradi novega snega do petka zjutraj nekoliko povečala v Julijskih Alpah, zahodnih in osrednjih Karavankah ter v zahodnem delu Kamniško Savinjskih Alp.

Naslednja objava: sobota, 17. 3. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 14.3.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 14.3.2018 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si Snežne razmere 14.3.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 14.3.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki