Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

15.1.2020 Snežne razmere 15.1.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strma pobočja z napihanim snegom, kjer ob večji obremenitvi lahko sprožite kložast plaz. Pod okoli 1800 m je snega malo, zato je tam nevarnost za snežni plaz majhna.

Snežne razmere
Snežna odeja je zlasti na soncu in vetru izpostavljenih legah skorjasta in trda. Sneg je po vrhovih in grebenih močno spihan. Obstaja večja nevarnost zdrsa. Nad višino 2200 m in v bolj senčnih predelih so še vedno območja s slabo predelanim snegom. Precej je tudi napihanega snega v obliki zametov in opasti.

Predviden razvoj vremena
Nadaljevalo se bo suho vreme. Danes bo precej jasno, več oblačnosti bo v hribih Notranjske in severne Primorske ter v sredogorju južnega dela Julijskih Alp. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodni veter. Ledišče bo večinoma na višini najvišjih vrhov, nižje pa je ponekod plast hladnejšega zraka. Jutri bo precej jasno, občasno bo kar nekaj koprenaste oblačnosti. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2300 m. Pihal bo večinoma šibak severovzhodnik. V petek bo precej jasno, le v sredogorju bo zlasti na vzhodu zmerno do pretežno oblačno in ponekod občasno megleno. Pihal bo šibak jugozahodnik. prehodno bo spet nekoliko topleje v višinah.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo počasi še naprej preobražala. Krepila se bo skorja, povečale se bodo poledenele površine. Plazovne razmere se skorajda ne bodo spreminjale.

Naslednja objava: sobota, 18. 1. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 15.1.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 15.1.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Krn. Vir: http://91.225.98.28:8088/CGIProxy.fcgi?cmd=snapPicture2 Snežne razmere 15.1.2020 Slika spletne kamere na Kokrskem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 15.1.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.slonet.eu/test/grohot.jpg
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki