Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

15.3.2019 Snežne razmere 15.3.2019

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je večinoma MAJHNA (1). Snežna odeja je večinoma stabilna. Predvsem na vetru izpostavljenih legah je NEVARNOST ZDRSOV.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma dobro preobražena, le v osojah visokogorja so mesta s slabo preobraženo snežno odejo. Tam so zaradi vetra še prisotne klože. Snežna odeja je skorjasta in ponekod trda, čez dan se na soncu zmehča, ponoči pa pomrzne. Le v senčnih legah visokogorja je sneg ponekod še mehak.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sončno, pihal bo šibak do zmeren severozahodnik, ki se bo čez dan obračal v jugozahodnik. Ledišče je na nadmorski višini okoli 1800 m in se bo do večera še malce dvignilo. Tudi jutri bo prevladovalo sončno vreme. Pihal bo zmeren, v visokogorju ponekod okrepljen zahodni veter. Segrelo se bo, ledišče se bo do večera dvignilo nad naše najvišje vrhove. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, vrhovi zahodnih in južnih Julijskih Alp bodo v oblakih, prav tako hribi Notranjske in severne Primorske. Manj oblačnosti bo le na Pohorju ter v Kamniško Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah. Pihal bo močan jugozahodnik. Temperatura bo nad ničlo. V noči na ponedeljek se bodo od zahoda začele pojavljati padavine. Meja sneženja se bo hitro spuščala.

Tendenca snežnih razmer
Danes se zaradi razmeroma hladnega vremena snežne razmere še ne bodo kaj dosti spreminjale. Jutri in v nedeljo pa se bo snežna odeja zaradi tople zračne mase in predvsem na osončenih legah čez dan zmehčala in labilizirala, zato se bo nekoliko povečala možnost, da sprožite kakšen snežni plaz s strmih pobočij predvsem na mestih z napihanim snegom. V ponedeljek bo v gorah snežilo. Ker bo snežilo na večinoma trdo in skorjasto podlago, bo pod plastjo novega snega šibka plast, zaradi katere se bo POVEČALA nevarnost snežnih plazov. Koliko, pa bo odvisno od količine novega snega.

Naslednja objava: ponedeljek, 18. 3. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 15.3.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 15.3.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 15.3.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 15.3.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki