Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

16.11.2016 Snežne razmere 16.11.2016

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 16. 11. 2016
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, novozapadli sneg
Vzorec nevarnosti: vn4 Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
V gorah se je danes močno segrelo. Ledišče se je dvignilo do nadmorske višine okoli 2800 m. Snežna odeja se je zato hitreje sesedala in preobražala. Nižje, po gričevju, je nekaj snega skopnelo, pa tudi precej se se sesedel. Tveganje pred snežnimi plazovi je predvsem v visokogorju, kjer je že prej bila snežna odeja, trenutno še ZMERNA, 2. stopnje. Drugod je nevarnost MAJHNA.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma pokrita s tanko skorjo, v osojah visokogorja pa je sneg mehak. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1000 m, na jugu in vzhodu ter ponekod na Notranjskem pa malo nižje.. Precej je zametov, na vetru izpostavljenih legah je ponekod sneg skoraj povsem spihan.

Predviden razvoj vremena
Nastal je močan temperaturni obrat. Jutri bo suho vreme, pihal bo jugozahodnik. V petek bo v južni in zahodni ter osrednji Sloveniji občasno deževalo, meja sneženja se bo dvignila do nadmorske višine med 1500 in 2000 m. V soboto bo deževalo, višje v gorah pa snežilo. Proti koncu padavin se bo meja sneženja nekoliko znižala, a predvidoma ne pod 1000 m. V nedeljo bo suho ali vsaj večinoma suho vreme.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se je zaradi otoplitve prehodno nekoliko labilizirala, a bo jutri dokaj stabilna. V petek se bo s padavinami pod mejo sneženja sneg premočil do tal, zato se bodo s strmih, travnatih pobočij lahko sprožili posamezni plazovi mokrega snega. Višje se bo nevarnost snežnih plazov postopno povečevala zaradi novega snega, predvsem to velja za nadmorske višine nad okoli 2000 m, kjer bo sneg suh in povezava s staro snežno odejo slabša. Jugozahodni veter bo prenašal sneg v zamete, predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov bodo nastale nove klože.

Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Naslednja objava: ponedeljek, 21. 11. 2016

Vir: ARSO


Snežne razmere 16.11.2016 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 16.11.2016 Slika spletne kamere pri Domu na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 16.11.2016 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 16.11.2016 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org/
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki