Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

16.2.2018 Snežne razmere 16.2.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 16. 2. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah povečini ZMERNA, 2. stopnje. Proti poldnevu in zgodaj popoldne se na prisojnih pobočjih nad gozdno mejo poveča zaradi sonca in je ZNATNA, 3. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom na južnih in jugozahodnih straneh, kjer lahko ob večji obremenitvi sprožite snežni plaz. Verjetnost se poveča proti poldnevu in zgodaj popoldne. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežne razmere
Snežna odeja je v senčnih legah in nad okoli 1700 m povsod mehka in ponekod tudi rahla. Na planotah ter na osončenih legah je predvsem v sredogorju skorjasta, skorja pa je tudi na vetru izpostavljenih legah, kjer je ponekod sneg tudi močno spihan, lahko do stare podlage. Večina napihanega snega je na južnih in zahodnih straneh, bolj nestabilne klože pa so v senčnih legah.

Predviden razvoj vremena
Danes bo precej jasno, le na vzhodu bo občasno zmerno do pretežno oblačnio. Ledišče je na nadmorski višini okoli 2500 m, a je pod okoli 1000 m še plast zraka z negativno temperaturo, ki pa se bo čez dan segrela. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Sredi dneva in zgodaj popoldne niso izključene prehodne manjše padavine v vzhodni Sloveniji. Jutri bo pretežno oblačno in nekoliko hladneje. ledišče bo na nadmorski višini okoli 1200 m, predvsem na vzhodu občasno tudi višje. Pihal bo sprva južni veter, ki se bo obračal v jugozahodnik in se krepil. V noči na nedeljo in v nedeljo bo oblačno in v gorah megleno, občasno bo rahlo snežilo, a količina padavin bo majhna, malo več jih bo le na jugu države. Ledišče bo pod 1000 m nadmorske višine. V ponedeljek bo pretežno oblačno in ponekod megleno, višji vrhovi bodo lahko nad oblaki.

Tendenca snežnih razmer
Danes se bo snežna odeja zaradi otoplitve in sončnega vremena predvsem na prisojnih pobočjih in na planotah čez dan ojužila, ponoči pa predvsem v visokogorju ter v zahodnem in osrednjem delu naših gora pomrznila. Jutri bo zaradi bolj oblačnega in nekoliko hladnejšega vremena sneg ostal pomrznjen ali suh, le pod okoli 1200 m bo ponekod ostal južen. Snežna odeja se bo preobražala. V senćnih legah bo sneg ostal suh. Nevarnost snežnih plazov se v naslednjih dneh ne bo kaj dosti spreminjala in bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Nevarnejša bodo severna in bolj strma pobočja z napihanim snegom, kjer bodo lahko klože krajevno še dokaj nestabilne.

Naslednja objava: ponedeljek, 19. 2. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 16.2.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 16.2.2018 Slika spletne kamere pri Koči na Dobrči. Vir: http://www.dobrca.com Snežne razmere 16.2.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 16.2.2018 Slika spletne kamere na Sviščakih, pogled na Snežnik. Vir: ARSO
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki