Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

16.3.2020 Snežne razmere 16.3.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa majhna, 1. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Ob dnevnem segrevanju in sončnem vremenu pa se sredi dneva in popoldne možnost plazenja poveča.

Snežne razmere
V visokogorju je snega precej, pod okoli 1500 m pa hitro vse manj. Snežne razmere so precej različne. Snežna odeja je bila ob koncu tedna pomrznjena, ob otoplitvi pa se sedaj čez dan ojuži, ponoči pomrzne. Le v senčnih legah visokogorja ostaja sneg tudi čez dan pomrznjen ali suh. Veliko je napihanega snega in opasti. Na sončnih legah je sneg skorjast in ga je nekoliko manj kot v senčnih legah, kjer je ponekod v visokogorju še mehak.

Predviden razvoj vremena
Danes bo jasno, temperatura bo večinoma malo nad ničlo. Pihal bo šibak jugozahodnik Jutri se bo sredi dneva in popoldne postopno pooblačilo, baza oblakov bo do večera nad vrhovi. Pihal bo šibak severni do vzhodni veter. Še malo topleje bo. V sredo se bo zjutraj razjasnilo, čez dan bodo nastajali plitvi kopasti oblaki. Pihal bo šibak severovzhodni veter. V četrtek in petek se bo nadaljevalo toplo in razmeroma sončno vreme.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo čez dan ojužil in ponoči pomrznil. Zaradi otoplitve in sončnega vremena se bo možnost plazenja povečala predvsem od sredine dopoldneva do poznega popoldneva, ponoči in zjutraj bo snežna odeja bolj stabilna, krepila se bo skorja. Le v senčnih legah visokogorja bo sneg ostal slabše preobražen in večinoma suh. Na daljši rok se bo snežna odeja počasi stabilizirala. Previdnost velja predvsem na strmejših južnih pobočjih v času višjih dnevnih temperatur.

Naslednja objava: četrtek, 19. 3. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 16.3.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 16.3.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 16.3.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 16.3.2020 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki