Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

18.1.2020 Snežne razmere 17.1.2020

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Zaradi trde in deloma poledenele površine je predvsem zjutraj in deloma dopoldne nevarnost zdrsov, podobno je tudi na mestih, kjer je sneg spihan.

Snežne razmere
Snežna odeja je zlasti na soncu in vetru izpostavljenih legah skorjasta in trda. Sneg je po vrhovih in grebenih močno spihan. Obstaja večja nevarnost zdrsa. Nad višino 2200 m so v senčnih legah še vedno območja s slabo predelanim snegom, kjer je sneg tudi mehak. Precej je napihanega snega v obliki zametov in opasti.

Predviden razvoj vremena
Danes bo precej jasno, le v sredogorju bo zlasti na vzhodu zmerno do pretežno oblačno in ponekod občasno megleno. Pihal bo šibak jugozahodnik. Prehodno bo spet nekoliko topleje v višinah. Jutri bo oblačno in ponekod tudi megleno. Dopoldne bo začelo snežiti v Julijcih in predgorju, popoldne pa postopno tudi vzhodneje. Zapihal bo severovzhodnik, hladilo se bo. Na območju Julijskih Alp pričakujemo od 10 do okoli 20 cm snega, drugod pa do 10 cm. V nedeljo bo suho, čez dan se bo od zahoda jasnilo. Pihal bo okrepljen severovzhodnik. Še hladneje bo. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in ponekod megleno. Najvišji vrhovi bodo lahko nad oblaki. Manj oblačno bo v zahodnih Julijskih Alpah. Še bo pihal vzhodni do severovzhodni veter.

Tendenca snežnih razmer
Danes se plazovne razmere ne bodo spreminjale. Na prisojnih pobočjih se bo sneg čez dan ojužil in ponoči pomrznil. Jutri bo snežilo. Novi sneg se bo slabo sprijel z večinoma trdo ali skorjasto podlago, zato bo pod novim snegom šibka plast. Severovzhodnik bo novi sneg spihal v zamete. Nastale bodo nove klože. Tudi v nedeljo in ponedeljek bo severovzhodnik še prenašal sneg, zaradi nizke temperature bo sneg ostal suh ali zmrznjen. Nevarnost snežnih plazov se bo v soboto POVEČALA. S strmih pobočij se bodo spontano prožili plazovi novega, nesprijetega snega. V naslednjih dneh se bodo lahko prožili tudi kložasti plazovi s strmejših pobočij. Ker pa novega snega ne bo veliko, ocenjujemo povečanje nevarnosti na 2. stopnjo. V primeru, da bo padavin več, kot kaže danes, se bodo lahko plazovne razmere še bolj poslabšale.

Naslednja objava: ponedeljek, 20. 1. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 17.1.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 17.1.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 17.1.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 17.1.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki