Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

18.4.2019 Snežne razmere 17.4.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju večjega dela naših gora nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. STOPNJE. Nevarna so predvsem strmejša in prisojna pobočja nad okoli 1800 m nadmorske višine, kjer se lahko spontano prožijo plazovi mokrega snega. V visokogorju se še vedno lahko pod večjo obremenitvijo sproži kložast plaz. Nižje je stara snežna odeja večinoma uležana in preobražena in zato stabilna. nevarnost se poveča sredi dneva in popoldne na osončenih legah zaradi vpliva sonca.

Snežne razmere
V sončnem vremenu se sneg čez dan ojuži, ponoči pa pomrzne. Nastaja skorja, ki je v osojah visokogorja še ni. Tam je sneg mehak in suh. Vetru izpostavljene lege so spihane, večina klož je na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Čez dan je sneg na prisojnih pobočjih zmehčan in moker.

Predviden razvoj vremena
Danes bo precej jasno, nekaj plitve kopaste oblačnosti bo predvsem popoldne. Pihal bo večinoma šibak veter severne smeri. Ledišče se bo čez dan dvignilo nad 2000 m nadmorske višine. Jutri bo zmerno, občasno ponekod pretežno oblačno. Nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Več jasnine bo proti zahodu. Pihal bo šibak do zmeren veter vzhodne do severovzhodne smeri. Nekoliko se bo ohladilo. V petek in soboto bo pretežno jasno in spet topleje.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo ponoči pomrznila, čez dan pa se bo zlasti na prisojnih legah sneg ojužil in začel hitreje preobražati in tudi taliti. Krepila se bo skorja. Nevarnost snežnih plazov bo zjutraj in deloma dopoldne večinoma MAJHNA, čez dan pa se bo zlasti na prisojnih legah v visokogorju POVEČALA in bo ZMERNA 2. stopnje. V četrtek bo zaradi povečane oblačnosti in nekoliko nižjih temperatur sneg nekoliko bolj stabilen tudi čez dan, ob koncu tedna pa bo situacija podobna kot danes.

Naslednja objava: petek, 19. 4. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 17.4.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 17.4.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 17.4.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 17.4.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki