Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

18.12.2019 Snežne razmere 18.12.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. V toplem vremenu se je snežna odeja ojužila in nižje premočila do tal. S strmih, travnatih pobočij se tam še lahko sproži kakšen talni plaz mokrega snega. V visokogorju pa se lahko že pod manjšo obremenitvijo sproži kakšen kložasti plaz na strmih in srednje strmih pobočjih, tudi spontani plazovi niso povsem neverjetni, a le na strmih pobočjih.

Snežne razmere
V zahodnem in osrednjem delu Julijskih Alp je nad okoli 2200 m zapadlo do 20 cm snega. Sneg se v toplem in večinoma oblačnem vremenu preobraža in seseda, v sredogorju tudi tali. Snežna odeja je večinoma mokra in mehka, le v visokogorju nad okoli 2300 m je ponekod sneg še trd. Veliko je klož, pod katerimi je šibka plast na meji s starejšim snegom.

Predviden razvoj vremena
V gorah bo v naslednjih dneh oblačno in megleno z občasnimi padavinami, le na Pohorju in v vzhodnih Karavankah bo večinoma suho in občasno tudi sončno. Meja sneženja bo v četrtek na nadmorski višini okoli 2000 m, sprva kje lahko tudi višje, v petek pa se bo spustila na okoli 1500 m. Več padavin bo v zahodnem delu Julijskih Alp. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Nulta izoterma, ki je v teh dneh na višini naših najvišjih vrhov ali celo višje, se bo v petek spustila do okoli 2200 m nadmorske višine.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes pod 2500 m še nekoliko stabilizirala, sneg se bo zlasti v sredogorju še talil in kopnel. V zahodnih in osrednjih Julijcih bo ponekod deževalo, nad okoli 2200 m pa snežilo. Jutri se bo zaradi izrazitejših padavin nevarnost snežnih plazov v Julijskih Alpah povečala. Nad mejo sneženja bo nevarnost povečal novi sneg, nižje pa dež, ki bo še bolj razmočil snežno odejo. Do petka zjutraj bo lahko v Julijcih zapadlo od 20 do okoli 40 cm snega, več v zahodnem delu, količina pa bo odvisna tudi od nadmorske višine. Močan jugozahodnik bo novi sneg spihal v zamete. Nevarnost snežnih plazov se bo zato tam POVEČALA, drugod pa se plazovne razmere ne bodo kaj dosti spremenile.

Naslednja objava: sobota, 21. 12. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 18.12.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 18.12.2019 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 18.12.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 18.12.2019 Slika spletne kamere pri domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki