Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

19.3.2019 Snežne razmere 19.3.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, šibke plasti, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v večjem delu naših gora ZNATNA, 3. stopnje. Novi sneg je zapadel na večinoma trdo podlago, zato je v snežni odeji šibka plast. Zaradi močnega vetra severnih smeri so nastali številni zameti. Zaradi šibke plasti in napihanega snega se lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje na dovolj strmih pobočjih sproži snežni plaz. S strmih pobočij pa se lahko tudi spontano danes še prožijo posamezni plazovi nesprijetega novega snega.

Snežne razmere
V gorah je zapadlo od 10 do 50 cm snega, največ na območju Julijskih Alp in osrednjih Karavank, najmanj v vzhodnih Karavankah in na Pohorju. količina je odvisna tudi od nadmorske višine. Večinoma se je sneg obdržal nad okoli 500 m nadmorske višine, nižje pa v južni Sloveniji. Sneg je rahel in mehak. Precej je spihan, veliko je zametov, klož in opasti. Vetru izpostavljene lege so marsikje spihane do podlage.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in brez omembe vrednih padavin. V zahodnih Julijskih Alpah se bo popoldne oblačnost trgala, drugod večinoma še ne. Pihal bo zmeren severovzhodnik. Temperatura bo pod ničlo. Mrzlo in vetrovno bo tudi jutri, ko bo pretežno jasno, popoldne pa bo nekaj oblačnosti predvsem v vzhodnem delu naših gora. V četrtek in petek bo pretežno jasno. Veter bo oslabel. V četrtek se bo v višinah hitro grelo, popoldne bo ledišče že nad okoli 2200 m nadmorske višine. Še nekoliko topleje bo v petek. Oba dneva bo pihal šibak veter vzhodnih smeri.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo naslednja dva dni zaradi nizkih temperatur le počasi preobražala, jutri nekoliko hitreje na prisojnih pobočjih, kjer se bo zaradi vpliva sonca sneg čez dan ojužil in zaradi nočnega zmrzovanja bo začela nastajati tanka skorja. V četrtek se bo sneg sprva dodatno labiliziral zaradi otoplitve. S strmih prisojnih pobočij se bodo lahko prožili posamezni plazovi nesprijetega ojuženega snega. V osojah bo snežna odeja dlje časa ostala mehka.

Naslednja objava: petek, 22. 3. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 19.3.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 19.3.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 19.3.2019 Slika spletne kamere na Kaniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 19.3.2019 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki