Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

19.3.2020 Snežne razmere 19.3.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, ugodne razmere
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa majhna, 1. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Ob dnevnem segrevanju in sončnem vremenu se sredi dneva in popoldne možnost plazenja poveča.

Snežne razmere
V visokogorju je snega precej, pod okoli 1500 m pa hitro vse manj. Snežne razmere so precej različne. Snežna odeja je ponoči in zjutraj pomrznjena in skorjasta, čez dan se na osončenih legah ojuži in zmehča. Le v senčnih legah visokogorja je sneg slabo preobražen in večinoma ostane suh ali pomrznjen tudi čez dan.

Predviden razvoj vremena
Danes bo jasno, temperatura bo povsod nad ničlo. Pihal bo šibak jugozahodnik. Jutri se bo precej jasno, a se bodo začeli počasi nabirati oblaki na pobočjih sredogorja zahodnih in južnih Julijskih Alp. Pihal bo večinoma šibak jugozahodnik. ledišče bo na nadmorski višini okoli 2600 m. V soboto bo spremenljivo oblačno. predvsem sredi dneva, popoldne in v noči na nedeljo se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe. Količina ne bo velika. Počasi se bo hladilo, izraziteje pa šele v noči na nedeljo. V nedeljo bo sprva oblačno, čez dan se bo jasnilo. Pihal bo zmeren do močan veter severnih smeri. Tudi v ponedeljek in torek se bo nadaljevalo mrzlo vreme v gorah.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo danes in jutri ter deloma še v soboto čez dan ojužil in ponoči pomrznil. Zaradi otoplitve in sončnega vremena se bo možnost plazenja povečala predvsem od sredine dopoldneva do poznega popoldneva, ponoči in zjutraj bo snežna odeja bolj stabilna, krepila se bo skorja. Le v senčnih legah visokogorja bo sneg ostal slabše preobražen in večinoma suh. Previdnost velja predvsem na strmejših južnih pobočjih v času višjih dnevnih temperatur. Od nedelje dalje bo snežna odeja zaradi nizkih temperatur dokaj stabilna. Povečala se bo nevarnost zdrsov na vetru in soncu izpostavljenih legah.

Naslednja objava: nedelja, 22. 3. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 19.3.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Triglavski ledenik. Vir: http://ktl.zrc-sazu.si Snežne razmere 19.3.2020 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 19.3.2020 Slika spletne kamere na Kokrskem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 19.3.2020 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki