Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

20.12.2019 Snežne razmere 20.12.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, v visokogorju Karavank in Kamniško Savinjskih Alp nad okoli 2000 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. V Julijcih so v visokogorju predvsem nevarna bolj strma pobočja, kjer se nad 1800 m lahko plazi novi sneg, veliko je tudi novih klož, ki so nastale predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Naphal sneg lahko na strmejših pobočjih sprožimo že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Nižje je deževalo, zato se tam lahko sprožijo posamezni talni plazovi s strmih pobočij. Drugod v naših gorah je bilo padavin malo, zato ostajajo plazovne razmere podobne kot so bile v preteklih dneh, oblikovalo jih je razmeroma toplo vreme. Pod okoli 1800 m se je sneg pospešeno talil.

Snežne razmere
V Julijskih Alpah je nad okoli 1900 m zapadlo od 10 do 40 cm snega, več v zahodnem in osrednjem delu. Nižje je večinoma deževalo. Drugod po naših gorah je bilo padavin precej manj, snežilo je nad 2000 m. Dež je močil snežno odejo, precej snega pod 1800 m se je stalilo. Višje je ponekod snežilo na skorjasto podlago, zato je pod novim snegom šibka plast, po kateri se lahko novi sneg splazi. Pihal je močan južni do jugozahodni veter, ki je prenašal sneg v zamete. Novi sneg je mehak in rahel, stara snežna odeja pa razmočena, nad okoli 2000 m pa večinoma trda. Veliko je klož, vetru izpostavljene lege so precej spihane.

Predviden razvoj vremena
V gorah bo danes oblačno in megleno z občasnimi padavinami, ki bodo izrazitejše v zahodnem in osrednjem delu Julijcev. Malo jih bo ponekod v Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah, vzhodneje pa bo večinoma suho z nekaj sonca. Meja sneženja bo med 1700 in 1900 m nad morjem. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Zvečer se bodo padavine okrepile in ponoči razširile tudi nad vzhodni del naših gora. Jutri bo oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo popoldne slabele. Meja sneženja se bo spuščala in bo popoldne med 900 in 1300 m. Veter bo nekoliko oslabel, prevladovala bo zahodna smer. V nedeljo bodo ponovno padavine, ki bodo popoldne od zahoda počasi ponehavale. Meja sneženja bo nihala med 900 in 1400 m nadmorske višine. Spet se bo okrepil jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Snežne in plazovne razmere se bodo od danes zvečer naprej hitro spreminjale. V zahodnem delu naših gora bo do nedelje zvečer lahko zapadlo od 50 do več kot 100 cm snega ob občasno močnem vetru. Nevarnost snežnih plazov se bo tako že do sobote zjutraj precej POVEČALA! Tudi drugod v gorah bo v soboto snežilo in zapadlo od 20 do okoli 40 cm snega, zato se bodo plazovne razmere poslabšale. Obisk gora ob koncu tedna zato odsvetujemo, zlasti Julijske Alpe in zahodne ter osrednje Karavanke nad nadmorsko višino 1800 m.

Naslednja objava: ponedeljek, 23. 12. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 20.12.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 20.12.2019 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 20.12.2019 Slika spletne kamere v Grohotu pod Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 20.12.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki