Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

21.1.2019 Snežne razmere 21.1.2019

Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Sneženje po daljšem obdobju mraza
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp, nad okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje ter drugod v naših gorah pa ZMERNA, 2. stopnje. Pod zgornjo plastjo snega je šibka plast. Ob zadnjem sneženju je veter vzhodnih in severnih smeri delal zamete, vetru izpostavljene lege so precej spihane. Snežna odeja je zato predvsem v visokogorju potencialno labilna, že ob manjši obremenitvi lahko sprožite snežni plaz na mestih z napihanim snegom in na bolj strmih pobočjih. Na spihanih grebenih je ponekod nevarnost zdrsov.

Snežne razmere
Snežna odeja je mehka in rahla, v zametih ponekod nekoliko gostejša. Vetru izpostavljena mesta so precej spihana, v zatišnih legah pa so ponekod klože. Novi sneg se je nekoliko sesedel, zaradi nizkih temperatur pa se skoraj ni preobražal.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v sredogorju oblačno, nad okoli 1500 m nadmorske višine pa bo delno jasno, a se bo od juga postopno povečevala količina slojaste oblačnosti z visokimi bazami. Pihal bo šibak do zmeren vzhodni do jugovzhodni veter. Jutri bo oblačno, oblaki bodo v več slojih. Vrhovi bodo občasno v oblakih, tudi v sredogorju bo lahko ponekod megleno. Večino dneva bo suho, le na območju Snežnika bo lahko predvsem popoldne občasno rahlo snežilo, v noči na sredo pa se bo rahlo sneženje razširilo proti severu. Pihal bo zmeren vzhodnik. V sredo bo oblačno in ponekod megleno, najvišji vrhovi bodo morda nad vrhom oblačnega sloja. Občasno bo ponekod še rahlo snežilo. Pihal bo zmeren veter južne do vzhodne smeri.

Tendenca snežnih razmer
Sneg bo ostal mehak, vzhodni veter bo delal nove zamete. Predvidoma bo lahko predvsem v Julijskih Alpah ter v hribih Notranjske in severne Primorske do srede popoldne zapadlo od 10 do 20 cm suhega snega, drugod v naših gorah pa okoli 10 cm. Veter bo novi sneg prenašal v zamete, s podlago se bo kar dobro sprijel. Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju Julijskih Alp ostala ZNATNA, 3. stopnje, drugod pa bo ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: sreda, 23. 1. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 21.1.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 21.1.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 21.1.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 21.1.2019 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki