Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

2.1.2020 Snežne razmere 2.1.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so bolj strma pobočja z napihanim snegom, kjer se ob večji obremenitvi lahko sproži kložast plaz. Čez dan se zlasti na prisojnih in strmih travnatih pobočjih poveča nevarnost plazov mokrega snega. Pod okoli 1800 m je snega bistveno manj.

Snežne razmere
Snežna odeja je zlasti na soncu in vetru izpostavljenih legah skorjasta in trda. Sneg je po vrhovih in grebenih močno spihan, marsikje do poledenele podlage. Snežna odeja je zjutraj pomrznjena, čez dan pa se na prisojnih legah sneg ojuži. Nad višino 2200 m in v bolj senčnih predelih so še vedno območja s slabo predelanim snegom. Predvsem na južnih pobočjih so zameti in opasti.

Predviden razvoj vremena
Danes bo jasno. Zapihal bo šibak jugozahodnik, ki se bo proti večeru nekoliko okrepil. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli 6, na 2500 m pa okoli 1°C. V petek bo deloma jasno, občasno bo povečana visoka koprenasta oblačnost. Zjutraj bo pihal šibak do zmeren severnik, popoldne pa bo zapihal šibak jugozahodnik. Še vedno bo razmeroma toplo. V soboto dopoldne bo precej jasno, popoldne pa se bo pooblačilo, a bo baza oblačnosti večinoma nad najvišjimi vrhovi. Začelo se bo ohlajati. Zapihal bo zmeren do močan severozahodnik. V nedeljo bo precej sončno, vetrovno in hladneje. Na 1500 m bo okrog -4, na 2500 m pa -10 °C.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi otoplitve na prisojnih legah hitreje sesedala in preobražala, zlasti na izrazitih prisojah se bo sneg tudi talil. Sneg bo ponoči pomrznil. Povečale se bodo poledenele površine. V senčnih legah bodo snežne razmere ostale dokaj nespremenjene. Na izrazitih prisojnih legah, zlasti na strmih travnatih pobočjih, se bo sredi dneva povečala nevarnost plazov mokrega snega. Prav tako lahko v visokogorju še vedno sprožite plaz kložastega snega. Snežna odeja se bo v soboto in nedeljo ob ohladitvi nekoliko stabilizirala. Zaradi vetra pa se lahko v visokogorju povečajo območja z napihanim snegom. Nevarnost snežnih plazov bo tako nad 1800 m ostala ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: ponedeljek, 6. 1. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 2.1.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 2.1.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 2.1.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 2.1.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki