Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

2.12.2016 Snežne razmere 2.12.2016

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 2. 12. 2016
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je večinoma 1. stopnje, MAJHNA. Nevarnejša so le mesta z napihanim snegom na strmejših pobočjih, kjer ob večji dodatni obremenitvi na območju vzhodnih Julijcev, kjer je v noči na ponedeljek snežilo, lahko sprožite še kakšen manjši plaz kložastega snega. Grebeni so precej spihani in ponekod poledeneli, tudi sicer je snežna odeja marsikje trda in poledenela, zato je nevarnost zdrsov.

Snežne razmere
V sredo se je v gorah že precej segrelo, včeraj zjutraj je bilo ledišče na nadmorski višini okoli 2000 m, do danes se je dvignilo na 2400 m nadmorske višine. A ker je bil zrak suh, se je sneg čez dan nekoliko ojužil le na prisojnih pobočjih, kjer je ponoči pomrznil. Snežna odeja je večinoma vsaj delno preobražena in pokrita s skorjo, ki ponekod nosi človeško težo. Le v senčnih legah vzhodnih Julijcev je nekaj mehkega snega od zadnjega sneženja.

Predviden razvoj vremena
Suho vreme se bo še nadaljevalo. Danes bo začel spet dotekati hladnejši zrak. Do večera se bo ledišče spustilo do nadmorske višine okoli 1500 m, jutri pa pod 900 m. Danes bo še pihal okrepljen severozahodnik, v naslednjih dneh pa bo veter razmeroma šibak. Več oblačnosti bo predvsem v soboto, a v vzhodnem delu naših gora bo zelo verjetno ostalo deloma jasno.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi ohladitve bo snežna odeja v prihodnjih dneh pomrznjena in stabilna, nevarnost snežnih plazov pa MAJHNA. Še vedno pa bo nevarnost zdrsov zaradi trde in ponekod poledenele snežne odeje, ter na spihanih grebenih.

Naslednja objava: ponedeljek, 5. 12. 2016

Vir: ARSO


Snežne razmere 2.12.2016 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 2.12.2016 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere 2.12.2016 Slika spletne kamere na Kriški gori: Vir: http://www.domex-el.com/kriska_last.jpg Snežne razmere 2.12.2016 Slika spletne kamere na Uršlji gori. Vir: http://www.s59ehi.net
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki