Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

22.3.2019 Snežne razmere 22.3.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje. Nižje je zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje, nato se na prisojnih pobočjih zaradi dnevnega segrevanja poveča na ZMERNO, 2. stopnje. Sonce nekoliko labilizira tudi snežno odejo nad 1700 m. Nevarna so predvsem strma pobočja v visokogorju, zlasti na mestih z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite manjši snežni plaz. Podobno je tudi v sredogorju sredi dneva in popoldne na osončenih legah.

Snežne razmere
Sneg, ki je zapadel v začetku tedna, se je na prisojnih pobočjih v sredogorju že precej sesedel in na površini je nastala skorja. V senčnih legah ter višje v gorah, kjer je bilo dovolj hladno tudi čez dan, je sneg še večino a mehak, a postaja zaradi otoplitve na sončnih legah tudi skorjast. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel je precej klož, vetru izpostavljene lege so ponekod spihane do stare, trde in deloma poledenele podlage.

Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo pretežno jasno. Pihal bo šibak severovzhodnik. Toplo bo, nulta izoterma bo na ravni najvišjih vrhov ali celo nekoliko višje. V nedeljo bo občasno nekaj predvsem koprenaste oblačnosti, veter bo šibak in jugovzhodne smeri. Še bo razmeroma toplo. V ponedeljek se bo zjutraj pooblačilo in od severa se bodo začele pojavljati padavine. Hitro se bo hladilo in meja sneženja se bo spuščala.

Tendenca snežnih razmer
Vrhnja plast novejšega snega se bo do vključno nedelje hitro sesedala in preobražala ter nižje talila. Zaradi nočnega zmrzovanja se bo v visokogorju ter v mraziščih krepila skorja. Snežna odeja se bo počasi stabilizirala.

Naslednja objava: ponedeljek, 25. 3. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 22.3.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 22.3.2019 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si Snežne razmere 22.3.2019 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org Snežne razmere 22.3.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki