Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

23.11.2017 Snežne razmere 23.11.2017

Splošna stopnja nevarnosti - četrtek, 23. 11. 2017
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: ugodne razmere, nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna. Le ponekod na strmih pobočjih lahko ob veliki dodatni obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega. Spontanih plazov ne pričakujemo.

Snežne razmere
Snežna odeja se je ob otoplitvi, ko se je ledišče dvignilo nad najvišje vrhove, najprej nekoliko labilizirala, hkrati pa se je začela hitreje sesedati in preobražati. Sedaj se je že stabilizirala tudi v visokogorju. Sneg je večinoma skorjast, skorja ne drži človeške teže. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel je precej napihanega snega, vetru izpostavljena mesta pa so spihana, ponekod do tal.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v vzhodnih Karavankah, na Pohorju ter v vzhodnem delu Kamniško Savinjskih Alp delno jasno, drugod pa pretežno oblačno in ponekod megleno. Predvsem med zgornjim Posočjem in Snežnikom bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo zahodni do jugozahodni veter, ki se bo zvečer prehodno obračal v severnik. Tudi v petek bo vreme podobno, le rahel dež na zahodu bo manj verjeten. Spet bo pihal jugozahodnik. V soboto se bodo padavine na zahodu krepile in se počasi širile nad osrednjo, v noči na nedeljo pa tudi nad vzhodno Slovenijo. meja sneženja bo sprva na nadmorski višini med 1300 in okoli 1800 m in se bo v noči na nedeljo spuščala. V nedeljo zjutraj bo na okoli 600 m nadmorske višine. Padavine bodo dopodlne hitro ponehale in popoldne se bo zjasnilo. Zapihal bo okrepljen severni veter.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se je povsod ojužil. Do sobote se bo še nekoliko sesedel,v nižjih nadmorskih višinah bo tudi kopnel, še zlasti ob sobotnem dežju. Do nedelje zjutraj bo zapadlo na zahodu od 10 do okoli 40 cm snega, odvisno od nadmorske višine, drugod bo snega manj. Nad mejo sneženja bo že jugozahodnik delal zamete, potem pa še severni veter. Ker bo v visokogorju snežilo na skorjasto podlago, bo v snežni odeji ostala šibka plast, po kateri se bo novi sneg lahko plazil. Nižje, kjer bo sprva deževalo, bo vez med starim in novim snegom razmeroma dobra. predvsem nad okoli 1600 m se bo do nedelje zjutraj nevarnost snežnih plazov povečala.

Naslednja objava: ponedeljek, 27. 11. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 23.11.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 23.11.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 23.11.2017 Slika spletne kamere na Uršlji gori. Vir: http://www.s59ehi.net Snežne razmere 23.11.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki