Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

23.12.2019 Snežne razmere 23.12.2019

Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1800 m VELIKA; 4. stopnje, v visokogorju Karavank in Kamniško Savinjskih Alp nad okoli 2000 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna bolj strma, pa tudi srednje strma pobočja, kjer se nad 1800 m lahko plazi novi sneg, veliko je tudi novih klož, ki so na vseh straneh zaradi spremenljive smeri vetra. Napihani sneg lahko na strmejših pobočjih sprožimo že ob manjši obremenitvi snežne odeje, plazovi pa se lahko prožijo tudi spontano - možni so številni majhni, pa tudi srednje veliki in posamezni veliki plazovi. Pod okoli 1600 m je večinoma deževalo, le ob koncu padavin je tudi snežilo. Zato je tam snega malo, novi sneg pa je sprijet s podlago in ne pričakujemo plazenja. Manj snega je tudi v vzhodnih Karavankah.

Snežne razmere
V Julijskih Alpah je ob koncu tedna nad okoli 1800 m zapadlo od 100 do več kot 150 cm snega, več v zahodnem in osrednjem delu ter nad nadmorsko višino 2000 m. Drugod je novega snega od 20 do okoli 80 cm, manj proti vzhodu ter pod 2000 m nadmorske višine. Nižje je večinoma deževalo. Snežna odeja je mehka in rahla. Zaradi močnega vetra je veliko zametov, ki so sprva nastajali ob jugozahodniku, nato ob severnih vetrovih. Snežilo je na razmeroma plitvo mehko podlago, pod katero pa je skorjasta plast. Nad okoli 1700 m je sneg suh, nižje pa moker. V visokogorju je zaradi velike količine novega snega tudi gibanje precej oteženo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo zmerno, občasno sprva ponekod še pretežno oblačno. Pihal bo zmeren do močan severozahodnik. Nulta izoterma bo danes in v prihodnjih dneh na nadmorski višini okoli 1600 m. Jutri in pojutrišnjem bo precej jasno, le občasno bo ponekod nekaj zmerne oblačnosti. Severozahodni veter bo jutri zjutraj oslabel in se ponovno okrepil zvečer ter v noči na sredo.

Tendenca snežnih razmer
Novega snega je predvsem v visokogorju Julijskih Alp res veliko, tudi v visokogorju Kamniško Savinjskih Alp in Karavank ga je precej. Nad okoli 1800 m bo sneg ostal suh. Počasi se bo sesedal in preobražal in snežna odeja bo postajala stabilnejša. Zaradi vetra bodo nastajali novi zameti predvsem na južnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Sprva se bodo s strmih pobočij še prožili plazovi suhega, nesprijetega snega, pa tudi kložasti plazovi, a bodo vse manj verjetni. Ostala pa bo prikrita nevarnost, da sami sprožite snežni plaz že ob manjši obremenitvi snežne odeje na dovolj strmih pobočjih z napihanim snegom. Nižje, kjer bo temperatura čez dan nad ničlo, se bo sneg hitreje sesedel in tudi talil, ponoči pomrznil in nastajala bo skorja. Nevarnost snežnih plazov bo pod okoli 1800 m večinoma majhna.

Naslednja objava: četrtek, 26. 12. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 23.12.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Triglavski ledenik. Vir: http://ktl.zrc-sazu.si Snežne razmere 23.12.2019 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 23.12.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 23.12.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.slonet.eu/test/grohot.jpg
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki