Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

24.3.2018 Snežne razmere 23.3.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 23. 3. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m večinoma ZNATNA, 3. stopnje. Nižje je zaradi manjših količin snega nevarnost ZMERNA, 2. stopnje. Glavna težava ostaja šibka povezava med staro tršo plastjo in večjimi količinami novejšega nesprijetega snega. Nove plasti, predvsem v klože napihanega snega so zaradi mraza tudi zelo krhke. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Verjetnost za spontano plazenje se čez dan nekoliko poveča predvsem na prisojnih pobočjih.

Snežne razmere
Nadaljuje se večinoma suho in v gorah mrzlo vreme, sredi tedna je na prisojna pobočja vplivalo tudi vse močnejše sonce. Sneg, ki je zapadel do ponedeljka zjutraj je večinoma še ostal suh in rahel ter se še ni povezoval s staro tršo podlago, okrepljen veter pa ga je v preteklih dneh tudi marsikje dodatno spihal v klože in zamete. Ponekod je na prisojnih pobočjih nastala skorja, ki ne nosi teže človeka. Stara snežna odeja je ostala delno pomrznjena in trda ter še rahlo vlažna. Na vetru izpostavljenih legah, kjer je sneg spihan, pa je stari sneg pomrznil in je trd ter poledenel. Razmere so lokalno zelo spremenljive, predvsem na prisojnih območjih se že na kratkih razdaljah poznajo izmenjujoči vplivi vetra in sonca. Zgornja plast v kložah odloženega snega se lahko pod vplivom sonca čez dan preobraža in prispeva k povečani labilnosti ter možnosti tudi za nastanek manjših in srednjih spontanih plazov - predvsem na prehodih med izboklinami in vboklinami v bližini grebenov. Ponekod so na prisojnih pobočjih vidne tudi napoke, ki bodo ob dnevnem hodu lahko območja proženja talnih plazov.

Predviden razvoj vremena
V naslednjih dneh bo spremenljivo oblačno, nekateri vrhovi bodo občasno v megli. Severovzhodni veter bo počasi slabel. Temperatura na 1500 m bo okoli -3, na 2500 m pa sprva okoli -10 °C, nato bo v nižjih legah nekoliko manj mraz. Vedno bolj pa se bo poznal dnevni hod temperature. Ledišče bo ponoči med 800 in 1000 m višine, čez dan nad 1300 m. Prisojna pobočja bodo še nekoliko toplejša. Od začetka tedna se bo situacija še bolj otoplila in ojužila, ničla se bo pomaknila čez dan krepko nad 1500 m..

Tendenca snežnih razmer
Razmere bodo še naprej vsaj krajevno razmeroma neugodne. Veter bo sicer šibek, temperature pa se bodo v gorah počasi dvigovale. Glavni viri preobražanja snežne odeje bodo tako zaradi dnevnega hoda in sonca - precej različno v prisojah/osojah. Zaradi nizkih temperatur bo vrhnja plast snega predvsem v osojah ostala suha in mehka, na prisojnih pobočjih pa se bo pod vplivom sonca čez dan že precej ojužila in ponoči pomrznila, nastajala bo skorja, ki pa bo v visokogorju manj izrazita. Sneg se bo predvsem v sredogorju hitreje preobražal in tam bo nevarnost snežnih plazov čez dan sicer malo večja, v splošnem pa se bo počasi zmanjševala, krepila se bo skorja. V osojah bo ostala možnost, da na bolj strmih pobočjih že ob manjši obremenitvi sprožimo v klože napihan in še nepredelan sneg. V prisojah se bo zgornja plast v kložah odloženega snega pod vplivom sonca čez dan preobražala in lahko prispevala k povečani labilnosti ter možnosti tudi za nastanek manjših in srednjih spontanih plazov. Prožilci bodo lahko tudi otresanje snega s skal ali rušja.

Naslednja objava: ponedeljek, 26. 3. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 23.3.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 23.3.2018 Slika spletne kamere na Vršiču. Vir: ARSO Snežne razmere 23.3.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 23.3.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki