Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

23.4.2019 Snežne razmere 23.4.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov v visokogorju večjega dela naših gora je trenutno MAJHNA, 1. STOPNJE, a se bo zaradi padavin predvsem v zahodnem delu naših gora danes POVEČEVALA. Nad mejo sneženja se bo nabiral novi sneg, ki bo sprva suh, a postopno vse bolj moker. Nevarnejša bodo postala strma pobočja visokogorja, še zlasti v senčnih legah, kjer se bo lahko plazil slabo preobražen sneg, ki ga bo razmočil dež, ter novi sneg. Južni veter bo delal nove zamete. Nižje je snežna odeja dovolj preobražena, da dež ne bo bistveno povečal možnosti plazenja.

Snežne razmere
V zadnjih dneh se je snežna odeja hitro sesedala in preobražala, nekoliko slabše je ostal preobražen sneg v senčnih legah visokogorja, drugod je sneg preobražen in stabilen. V sredogorju ga je precej skopnelo.

Predviden razvoj vremena
Pred nami je obdobje precej spremenljivega vremena, ko se bodo zlasti v zahodnem delu naših gora občasno pojavljale padavine. Danes bo oblačno in megleno s padavinami. Meja sneženja se bo počasi dvigala in bo popoldne predvidoma na okoli 1900 m nadmorske višine. Več padavin bo v Julijskih Alpah, najmanj na vzhodu. Pihal bo okrepljen južni veter. Jutri bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju sprva pretežno oblačno, popoldne pa se bo delno razjasnilo. Drugod bo večinoma oblačno in občasno megleno. V Julijcih in zahodnih ter osrednjih Karavankah bodo občasno padavine, pogostejše v zahodnem delu Julijskih Alp. Meja sneženja bo med 2200 in 2500 m nad morjem. Pihal bo zmeren do okrepljen jugozahodnik. V četrtek bo v Julijskih Alpah pretežno oblačno, drugod bo oblačnosti manj, največ sonca pa bo na vzhodu. Predvsem v Julijskih Alpah bodo nastale posamezne plohe. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Temperatura bo tudi po najvišjih vrhovih nad ničlo. V petek se bo oblačnost na zahodu zgostila in tam se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo proti večeru krepile.

Tendenca snežnih razmer
V naslednjih dneh se bo zaradi otoplitve snežna odeja ojužila tudi v visokogorju, vse do najvišjih vrhov. Zato se bo labiliziral novi sneg, ki bo zapadel danes, pa tudi plast snega, ki je v visokogorju slabše preobražen. S strmih pobočij v visokogorju se bodo zato lahko prožili posamezni plazovi mokrega snega. Ko se bo oblačnost trgala, bo k labilizaciji na osončenih legah prispevalo tudi sonce. Pogojno nestabilni bodo tudi zameti oz. nove klože, ki bodo nastajale na vzhodnih in severnih straneh grebenov in sedel.

Naslednja objava: petek, 26. 4. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 23.4.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 23.4.2019 Slika spletne kamere na Pokljuki. Vir: http://www.center-pokljuka.si Snežne razmere 23.4.2019 Slika spletne kamere v Grohotu pod Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 23.4.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki