Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

24.12.2019 Snežne razmere 24.12.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m v Julijcih, drugod pa nad 2000 m, ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna bolj strma, pa tudi srednje strma pobočja, kjer se nad 1800 m lahko spontano prožijo majhni in posamezni srednje veliki kložasti plazovi, možni so tudi še posamezni veliki kložasti plazovi. Plaz kložastega snega lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite na mestih z napihanim snegom, ki jih je največ na vzhodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Pod okoli 1600 m je snega bistveno manj, razmeroma dobro je sprijet s podlago in zato je snežna odeja tam večinoma stabilna. Manj snega je tudi v vzhodnih Karavankah.

Snežne razmere
Snežna odeja je mehka in rahla, najdebelejši sloji mehkega snega so v Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 1800 m. Zaradi močnega vetra je veliko zametov, ki so sprva nastajali ob jugozahodniku, nato ob severnih vetrovih. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, ponekod do kopne ali stare snežne podlage. Pod novim snegom je skorjasta plast, po kateri se lahko zgornja plast snega plazi. Nad okoli 1700 m je sneg suh, nižje pa moker ali pomrznjen. V visokogorju je zaradi velike količine novega snega tudi gibanje precej oteženo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo precej jasno, popoldne pa se bo nekoliko pooblačilo, zvečer in sprva še ponoči bodo nastale posamezne snežne plohe. Severozahodni veter bo dopoldne oslabel in se popoldne obračal v zahodno smer, v noči na sredo pa spet v severozahodno ter se ponovno okrepil. Jutri bo sprva precej jasno, čez dan pa spremenljivo oblačno in nastajale bodo manjše snežne plohe. Pihal bo zmeren do močan severni do severozahodni veter. Ledišče bo oba dneva na nadmorski višini okoli 1700 m, v noči na četrtek pa se bo nekoliko ohladilo. V četrtek bo precej jasno, veter bo že zjutraj oslabel. Proti večeru se bo od zahoda začelo oblačiti. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1400 m. V petek bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo v visokogorju, kjer je največ snega, zaradi nizkih temperatur le počasi preobražala in sesedala. Severni veter bo delal nove zamete. Ponekod bo zaradi vetra nastala tanka skorja, v zatišnih legah pa bo sneg ostal mehak. Nižje se bo čez dan ojužil in ponoči pomrznil. Nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala.

Naslednja objava: petek, 27. 12. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 24.12.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 24.12.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Krn. Vir: http://91.225.98.28:8088/CGIProxy.fcgi?cmd=snapPicture2 Snežne razmere 24.12.2019 Slika spletne kamere pri Koči na Dobrči. Vir: http://www.dobrca.com Snežne razmere 24.12.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki