Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

3.4.2018 Snežne razmere 2.4.2018

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 2. 4. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1300 m večinoma ZNATNA, 3. stopnje. Nižje je zaradi manjših količin snega in že bolj preobraženega snega nevarnost ZMERNA, 2. stopnje. Glavna nevarnost pod nadmorsko višino okoli 1700 m je zaradi pozitivne temperature in dežja zmehčan sneg, zlasti na prisojnih pobočjih je premočen do tal. Višje se lahko plazi predvsem sneg, ki je zapadel ob koncu tedna in ga je neprimerno več v Julijskih Alpah kot drugod. Plazi se lahko po šibki plasti oz. po površini stare snežne odeje. predvsem so nevarna strma pobočja in napihan sneg. Nižje pričakujemo tudi talne plazove. Pod okoli 1300 m je snega manj, zato tudi manjša nevarnost plazov.

Snežne razmere
Ob koncu tedna je v Julijcih zapadlo od 40 do okoli 80 cm snega. Meja sneženja je bila med 1400 in 1800 m, občasno ponekod tudi nižje. Drugod je novega snega od 10 do okoli 30 cm, odvisno predvsem od nadmorske višine, manj ga je proti vzhodu. Ta sneg je mehak, nekoliko se je že sesedel in pod 1700 m ojužil. Višje ter v senčnih legah je sneg bolj suh, pa tudi pomrznjen. Na vetru izpostavljenih legah je močno spihan. Veliko je zametov in klož. Čez dan se na prisojnih pobočjih sneg ojuži in zato postane bolj labilen.

Predviden razvoj vremena
Danes popoldne bo sončno. Jutri se bo nekoliko pooblačilo predvsem v hribih Notranjske, severne Primorske in v zahodnih ter južnih Julijskih Alpah. Drugod bo večinoma sončno. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Še malo topleje bo kot danes, ledišče se bo dvignilo nad naše najvišje vrhove. V sredo se bodo, razen v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, pojavljale padavine, ki bodo pogostejše in jih bo več na območju Julijskih Alp. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Meja sneženja bo med 1900 in 2400 m, višje bo proti vzhodu. V četrtek bo pretežno oblačno, občasno bo nekaj ploh in kakšna nevihta tudi v vzhodnem delu naših gora, zahodneje bodo padavine pogostejše. Meja sneženja se bo nekoliko znižala.

Tendenca snežnih razmer
Lavinske razmere se do srede ne bodo dosti spreminjale. Zaradi otoplitve v visokogorju se bo tam snežna odeja hitreje sesedala, postala bo tudi nekoliko bolj labilna, zlasti čez dan na prisojnih pobočjih. Tam boste lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožili plaz zlasti na mestih z napihanim snegom, na prisojnih pobočjih pa se bo plazila tudi vrhnja plast snega, ki je zapadla ob koncu tedna. Nižje se bodo s strmih pobočij prožili posamezni talni plazovi mokrega snega. Ob dežju v sredo se bo snežna odeja namočila tudi višje, do meje sneženja.

Naslednja objava: sreda, 4. 4. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 2.4.2018 Slika spletne kamere na Kaninu. Vir: ARSO Snežne razmere 2.4.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 2.4.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 2.4.2018 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki