Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

25.11.2016 Snežne razmere 25.11.2016

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 25. 11. 2016
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, novozapadli sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: vn4 Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Tveganje pred snežnimi plazovi je v visokogorju, nad okoli 2200 m nadmorske višine, ZMERNA, 2. stopnje. Drugod je nevarnost MAJHNA. Posebej so nevarna mesta z napihanim snegom ter strma pobočja, kjer lahko sprožite snežni plaz. Ponekod je površina tudi poledenela, tako da je tam nevarnost zdrsov. Nižje snega skoraj ni več.

Snežne razmere
V gorah se nadaljuje za ta letni čas precej toplo vreme. Občasne padavine so bile v hribih zahodne Slovenije, omembe vredne količine snega ni bilo. Meja sneženja je bila med 2200 in 2500 m nadmorske višine. Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže, ponekod pa je tudi poledenela. Nekaj je klož predvsem na severnih straneh grebenov.

Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo oblačno. Občasno bodo padavine, ki bodo jutri dopoldne postopno ponehale. Večinoma suho bo na Pohorju ter morda tudi na skrajnem vzhodnem delu Karavank. Meja sneženja bo danes na nadmorski višini okoli 2100 m, jutri se bo predvsem na severozahodu lahko spustila tudi do okoli 1700 m. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2500 m. V nedeljo bo v visokogorju delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, pod okoli 1700 m nad morjem pa bo oblačno in megleno. Čez dan se bo še malo ohladilo, tako da bo popoldne ledišče na okoli 2200 m. V noči na ponedeljek bo zapihal okrepljen severni ali severovzhodni veter in občutno se bo ohladilo.

Tendenca snežnih razmer
Do jutri dopoldne bo v Julijcih in zahodnih Karavankah zapadlo okoli 20 cm snega, krajevno lahko tudi več, vzhodneje pa le od 5 do 10 cm. Novi sneg bo nad okoli 2500 suh in se bo slabo sprijel na skorjasto podlago. Nižje bo moker, povezava s starim snegom bo boljša, le na območjih, kjer je površina poledenela, bo slaba. Južni veter ne bo močan, zato večjih novih zametov ne pričakujemo. Šele okrepljen severni veter v noči na ponedeljek bo prenašal sneg in na južnih straneh grebenov bodo nastale nove klože. Novi sneg se bo v soboto in nedeljo počasi sesedal, potem pa se v mrzli in suhi polarni zračni masi nekaj dni skoraj ne bo preobražal. Zaradi novega snega se bo predvsem v zahodnem delu naših gora nevarnost pred snežnimi plazovi nad okoli 2300 m povečala na 3. stopnjo. Predvsem na mestih z napihanim snegom in na strmih pobočjih se bo novi sneg lahko splazil že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Vzhodneje bo novega snega precej manj, zato bo nevarnost ostala 2. stopnje. V začetku tedna bodo v mrzlem in vetrovnem vremenu nastajale klože, ki bodo glavna nevarnost v prihodnjem tednu.

Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Naslednja objava: ponedeljek, 28. 11. 2016

Vir: ARSO


Snežne razmere 25.11.2016 Slika spletne kamere na italijanski strani Kanina. Vir: http://www.promotur.org Snežne razmere 25.11.2016 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki