Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

25.1.2019 Snežne razmere 25.1.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem na mestih z napihanim snegom lahko na dovolj strmih pobočjih ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Na spihanih grebenih je ponekod nevarnost zdrsov.

Snežne razmere
Snežna odeja je mehka in rahla, v zametih ponekod nekoliko gostejša. Vetru izpostavljena mesta so precej spihana, v zatišnih legah pa so ponekod klože. Zaradi nizkih temperatur se vrhnja plast snega zelo počasi preobraža. V snežni odeji je šibka plast, po kateri se lahko ob večji obremenitvi sproži plaz sprijetega, suhega snega.

Predviden razvoj vremena
Danes bo precej jasno, le ponekod v sredogorju bo občasno bolj oblačno in ponekod lahko tudi megleno. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Jutri bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Baza oblakov bo visoko nad vrhovi. V visokogorju bo pihal zmeren do močan severni veter, nižje pa bo šibkejši. Segrelo se bo, popoldne se bo ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 1700 m. V nedeljo se bo čez dan postopno pooblačilo, predvsem v hribih Notranjske in severne Primorske ter v zahodnih in južnih Julijskih Alpah bo tudi megleno. Popoldne bodo tudi vrhovi drugod lahko v oblakih. Proti večeru se bodo v hribih na zahodu začele pojavljati padavine, ki se bodo v noči na ponedeljek razširile proti vzhodu. Meja sneženja bo predvidoma med 700 in 1000 m nadmorske višine, v ponedeljek pa se bo nekoliko znižala. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Sneg bo danes in jutri ostal mehak, veter pa bo delal nove zamete. Jutri, v soboto, se bo zaradi otoplitve v sredogorju sneg nekoliko ojužil in preobrazba se bo pospešila. Ob padavinah v noči na ponedeljek pa se bo nevarnost snežnih plazov zlasti v Julijskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah spet POVEČALA predvsem nad nadmorsko višino okoli 1500 m, kjer bo sneg bolj suh. Jugozahodni veter bo prenašal novi sneg v zamete.

Naslednja objava: ponedeljek, 28. 1. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 25.1.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 25.1.2019 Slika spletne kamere na Kriški gori. Vir: http://www.pd-krize.si/kamera Snežne razmere 25.1.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 25.1.2019 Slika spletne kamere na Uršlji gori. Vir: http://www.s59ehi.net
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki