Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

25.3.2019 Snežne razmere 25.3.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje. Nižje je zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja v visokogorju, zlasti na mestih z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite manjši snežni plaz.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma skorjasta, razen ponekod v senčnih legah visokogorja, kjer je lahko še nekaj mehkega snega. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel je precej klož, vetru izpostavljene lege so ponekod spihane do stare, trde in deloma poledenele podlage. Danes se stanje snežne odeje zaradi padavin spreminja!

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno, padavine se bodo popoldne od severa postopno razširile proti jugu. Zvečer ali v noči na torek bodo ponehale. Ohladilo se bo. Meja sneženja se bo na območju naših gora večinoma spustila do nadmorske višine okoli 1000 m. Zapade lahko od 5 do 20 cm snega. Jutri se bo delno razjasnilo, nato bo občasno bolj oblačno. Pihal bo okrepljen severovzhodnik, temperatura bo pod ničlo. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno in hladno, še bo pihal severovzhodnik.

Tendenca snežnih razmer
Danes bo v gorah snežilo, sprva nad okoli 1500 m, nato do okoli 1000 m. Novi sneg se bo le v visokogorju slabše sprijel s podlago, severni in severovzhodni veter ga bo prenašal v zamete. Novi sneg bo nekoliko povečal tveganje da lahko sprožite kakšen snežni plaz. Nevarna bodo predvsem strma pobočja v visokogorju ter območja z napihanim snegom. Zaradi nizkih temperatur se lavinske razmere nato ne bodo kaj dosti spreminjale.

Naslednja objava: četrtek, 28. 3. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 25.3.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 25.3.2019 Slika spletne kamere na kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 25.3.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 25.3.2019 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki