Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

26.3.2018 Snežne razmere 26.3.2018

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 26. 3. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m večinoma ZNATNA, 3. stopnje. Nižje je zaradi manjših količin snega in že bolj preobraženega snega nevarnost ZMERNA, 2. stopnje. Glavna težava ostaja šibka povezava med staro tršo plastjo in večjimi količinami novejšega nesprijetega snega. Nove plasti, predvsem v klože napihanega snega so zaradi mraza tudi zelo krhke. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Verjetnost za spontano plazenje se čez dan nekoliko poveča na prisojnih pobočjih predvsem v sredogorju.

Snežne razmere
Snežna odeja je v senčnih legah večinoma mehka ali pomrznjena. Drugod je skorjasta, na vetru izpostavljenih legah spihana. Razmere se krajevno hitro spreminjajo. Na osončenih legah se sneg čez dan ojuži, ponoči pa pomrzne.

Predviden razvoj vremena
Nadaljuje se suho in razmeroma hladno vreme. Danes se je nekoliko otoplilo, nad ničlo se bo segrelo do nadmorske višine okoli 1600 m, nižje bo še plast hladnejšega zraka. Jutri bo spremenljivo oblačno, sonca bo manj kot danes in predvsem popoldne bodo nastajale kratkotrajne manjše snežne plohe. V sredo bo zmerno, občasno pretežno oblačno. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Še topleje bo. V četrtek bo oblačno s padavinami. Meja sneženja bo sprva na okoli 1400 m, a se bo spustila do okoli 1000 m nadmorske višine.

Tendenca snežnih razmer
Razmere bodo še naprej vsaj krajevno razmeroma neugodne. Zaradi nekoliko toplejše zračne mase bo vedno večji vpliv dnevnega segrevanja in nočnega zmrzovanja. Ponoči bo sneg pomrznil, čez dan pa se bo ojužil, le v senčnih legah visokogorja bo ostal sneg suh ali pomrznjen. Predvsem na prisojnih pobočjih se bo snežna odeja čez dan labilizirala. Krepila se bo skorja. Na dolgi rok bo tako vreme ugodno vplivalo na stabilizacijo snežne odeje predvsem v sredogorju. A ker je veliko napihanega snega in ker so v snežni odeji še šibke plasti, bo ta proces dolgotrajen. V osojah visokogorja bo ostala možnost, da na bolj strmih pobočjih že ob manjši obremenitvi sprožimo v klože napihan in še nepredelan sneg. Ponekod so na prisojnih pobočjih napoke, ki bodo ob dnevnem hodu lahko območja proženja talnih plazov.

Naslednja objava: sreda, 28. 3. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 26.3.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Triglavski ledenik. Vir: http://ktl.zrc-sazu.si Snežne razmere 26.3.2018 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere 26.3.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 26.3.2018 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki