Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

26.4.2019 Snežne razmere 26.4.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov v visokogorju večjega dela naših gora je trenutno ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. STOPNJE. V visokogorju predvsem nad nadmorsko višino okoli 2000 m se lahko sproži kakšen kložasti plaz s strmih pobočij. Tam lahko ob večji obremenitvi snežne odeje tudi sami sprožite plaz napihanega snega. V naslednjih dneh se bodo razmere zaradi padavin SPREMENILE.

Snežne razmere
Do srede je v visokogorju zapadlo do okoli 15 cm snega, ki ga je jugozahodni veter spihal v zamete. Ob toplem in sončnem vremenu se je ta sneg precej sesedel, nekoliko manj v senčnih legah. Pod njim je šibka plast, po kateri se lahko splazi. Sneg je tam večinoma še mehak. Nižje je preobražen in stabilen. V sredogorju ga je precej skopnelo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo oblačno. Manjše padavine se bodo dopoldne pojavljale na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank, nato postopno tudi drugod, le v vzhodnih Karavankah in na Pohorju bo večinoma suho. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Ledišče je nad najvišjimi vrhovi. Jutri bo sprva delno jasno, nato spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi plohami, lahko tudi posameznimi nevihtami. Pihal bo večinoma šibak veter severnih smeri. Hladneje bo, ledišče se bo spustilo do nadmorske višine okoli 2100 m. V nedeljo bo oblačno in megleno s sneženjem ponekod tudi pod 1000 m nadmorske višine. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Tudi v ponedeljek bo še snežilo.

Tendenca snežnih razmer
V naslednjih dneh se bodo snežne in lavinske razmere v gorah spreminjale. Danes in deloma jutri bo še nekaj vpliva sonca, padavin bo premalo, da bi vplivale na snežne razmere. V nedeljo in ponedeljek pa bo v gorah zapadlo od 20 pa tudi do več kot 50 cm snega, največ v Julijskih Alpah in deloma zahodnih ter osrednjih Karavankah. Močno se bo ohladilo, ledišče se bo spustilo do nadmorske višine okoli 1400 m. V visokogorju bo sneg suh, severni in severovzhodni veter ga bo prenašal v zamete. Ker bo višje večinoma snežilo na pomrznjeno podlago, bo pod novim snegom šibka plast, po kateri se bo novi sneg lahko plazil.Nižje bo sneg najprej moker, zato bo povezava med staro snežno odejo in novim snegom boljša. težko pa je predvideti, v katerem višinskem pasu točneje bo ta razlika. Nevarnost snežnih plazov se bo POVEČALA.

Naslednja objava: ponedeljek, 29. 4. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 26.4.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 26.4.2019 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 26.4.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 26.4.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki