Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

27.12.2019 Snežne razmere 27.12.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m v Julijcih ZNATNA, 3. stopnje, drugod nad 2000 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna bolj strma, pa tudi srednje strma pobočja, kjer se nad 1800 m lahko spontano prožijo majhni in posamezni srednje veliki kložasti plazovi, plaz kložastega snega pa lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite na mestih z napihanim snegom, ki jih je največ na vzhodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Pod okoli 1800 m je snega bistveno manj, razmeroma dobro je sprijet s podlago in zato je snežna odeja tam večinoma stabilna. Manj snega je tudi v vzhodnih Karavankah.

Snežne razmere
Snežna odeja je v visokogorju večinoma mehka, predvsem na vetru izpostavljenih legah pa skorjasta. Tam je sneg tudi močno spihan, veliko je zametov. Nad okoli 1500 m je sneg suh ali pomrznjen, nižje pa zjutraj pomrznjen, čez dan se na sončnih legah ojuži.

Predviden razvoj vremena
Danes bo zmerno do pretežno oblačno, popoldne bodo nekateri vrhovi lahko v oblakih. Pihal bo šibak severozahodnik. Ledišče je na nadmorski višini okoli 1300 m. Jutri bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Pihal bo močan severni do severovzhodni veter. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 900 m. V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno. Pihal bo večinoma močan severni veter, ki bo v ponedeljek slabel. Temperatura v hribih in gorah bo pod ničlo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo le počasi sesedala in preobražala. Veter bo prenašal sneg in delal nove zamete. Veliko bo klož, zato bo možnost, da sprožite plaz kložastega snega na dovolj strmih pobočjih in na mestih z napihanim snegom, ostala ZNATNA.

Naslednja objava: ponedeljek, 30. 12. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 27.12.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 27.12.2019 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s53mv.s5tech.net/ipcam Snežne razmere 27.12.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 27.12.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki