Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

27.3.2019 Snežne razmere 27.3.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja v visokogorju, zlasti na mestih z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite manjši snežni plaz.

Snežne razmere
Snežna odeja je v visokogorju povečini mehka, nižje, nad okoli 1500 m, pa večinoma skorjasta, razen ponekod v senčnih legah visokogorja, kjer je vrhnja plast snega, ki je zapadel v ponedeljek, lahko še mehka. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel je precej klož, vetru izpostavljene lege so ponekod spihane do stare, trde in deloma poledenele podlage.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno oblačno, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Popoldne se bo oblačnost ponekod tanjšala in trgala. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Jutri bo oblačnosti manj, predvsem v Kamniško Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah pa bo občasno nekaj več oblačnosti in nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Ledišče se bo čez dan dvignilo nad 1600 m nadmorske višine. V petek bo dopoldne pretežno oblačno in marsikje megleno, le v zahodnih Julijcih in deloma zahodnih Karavankah bo dokaj sončno. Popoldne se bo počasi jasnilo. Nekoliko topleje bo kot v četrtek.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi razmeroma nizkih temperatur in občasno precej oblačnega vremena bo preobrazba novejšega snega počasna. Le na prisojnih pobočjih se bo sneg ob sončnem vremenu čez dan ojužil in ponoči pomrznil, nastajala bo skorja tudi v visokogorju. Lavinske razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale. Ob koncu tedna, ko bo topleje, pa se bo na prisojnih pobočjih čez dan snežna odeja nekoliko labilizirala.

Naslednja objava: petek, 29. 3. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 27.3.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 27.3.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 27.3.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 27.3.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki