Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

28.11.2016 Snežne razmere 28.11.2016

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 28. 11. 2016
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: vn4 Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Tveganje pred snežnimi plazovi je v visokogorju, nad okoli 2200 m nadmorske višine, ZMERNA, 2. stopnje. Drugod je nevarnost MAJHNA. Posebej so nevarna mesta z napihanim snegom ter strma pobočja, kjer lahko sprožite snežni plaz. Grebeni so precej spihani in ponekod poledeneli.

Snežne razmere
Danes ponoči so bile ob prehodu hladne fronte ponekod padavine. Ob ohladitvi se je meja sneženja spuščala, a pod okoli 1300 m večinoma ni snežilo. Največ snega je zapadlo na območju vzhodnih Julijskih Alp, od 5 do okoli 15 cm. Drugod padavin skoraj ni bilo ali pa je še deževalo. Severni veter je prenašal novi sneg v zamete. Stari sneg je pomrznil, novi pa je suh in mehak. Povezava med starim in novim snegom je šibka. Na nadmorski višini 2500 m je v Julijskih Alpah do okoli 130 cm snega, na 1500 m ga je do okoli 15 cm. Drugod v naših gorah je nekoliko več snega le po vrhovih nad okoli 2000 m nadmorske višine. Omembe vredna snežna odeja je večinoma nad okoli 2000 m, le v vzhodnih Julijskih Alpah sega sneg do okoli 1200 m.

Predviden razvoj vremena
Danes se bo zjasnilo, najdlje bo nizka oblačnost vztrajala v osrednji Sloveniji in proti Gorenjski. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter. Temperatura v gorah bo pod ničlo, na nadmorski višini 1500 m bo popoldne okoli -10 stopinj C. Jutri bo jasno, veter bo čez dan nekoliko oslabel. V višinah bo že začel dotekati malo manj hladen zrak. temperatura bo sicer v gorah še povsod pod ničlo, na 1500 m bo popoldne okoli -5 stopinj C. V sredo bo sprva koprenasta oblačnost, ki se bo popoldne počasi zgostila. veter se bo obračal v severozahodnik in se, predvsem v visokogorju, spet nekoliko okrepil. Še topleje bo, ledišče bo popoldne na nadmorski višini okoli 1700 m.

Tendenca snežnih razmer
Nevarnost snežnih plazov bo predvsem na območju vzhodnih Julijcev, kjer je snežilo, ZMERNA, 2. stopnje, drugod pa MAJHNA. Danes in jutri bo zaradi nizke temperature sneg ostal pomrznjen, kjer ga je nekaj zapadlo, pa mehak in rahel. Severni veter bo na območjih, kjer je snežilo, še prenašal sneg. Tam bodo na južnih straneh nastajale klože. Drugod se bo krepila površinska skorja, ponekod bo površina snega poledenela. Nevarna bodo mesta z napihanim snegom na dovolj strmih pobočjih, kjer se lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sproži kakšen snežni plaz kložastega snega. Stara snežna odeja bo pomrznjena in zato bo ostala razmeroma stabilna. Predvsem na mestih z napihanim snegom bo nevarnost zdrsov. V sredo in četrtek se bo z otoplitvijo prehodno snežna odeja predvidoma nekoliko labilizirala.

Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Naslednja objava: četrtek, 1. 12. 2016

Vir: ARSO


Snežne razmere 28.11.2016 Slika spletne kamere na Vršiču. Vir: ARSO Snežne razmere 28.11.2016 Slika spletne kamere na Pokljuki. Vir: ARSO Snežne razmere 28.11.2016 Slika spletne kamere na Kriški gori: Vir: http://www.domex-el.com/kriska_last.jpg
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki