Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

28.12.2017 Snežne razmere 28.12.2017

Splošna stopnja nevarnosti - četrtek, 28. 12. 2017
Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1400 m VELIKA, 4. stopnje, nižje pa ZNATNA, 2. stopnje. Ob sneženju je v zadnjih 48 urah v gorah zapadlo od 20 do okoli 100 cm snega, največ v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, najmanj pa na Pohorju ter na skrajnem vzhodu Karavank. Meja sneženja je bila sprva tudi do okoli 1300 m nadmorske višine, v krajih z močnimi padavinami pa občutno nižje. Ob koncu padavin se je spustila pod 1000 m. Pihal je okrepljen jugozahodnik, ki je delal zamete in opasti. Marsikje je snežilo na skorjasto ali pa tudi trdo podlago, zato so v snežni odeji šibke plasti.

Snežne razmere
Snežna odeja je mehka in rahla, predvsem nad okoli 1500 m slabo sprijeta. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljene lege so močno spihane, ponekod do stare podlage. Nižje je sneg ob dežju kopnel in se razmočil, nato je snežilo na tako podlago, tako da se je novi sneg z njo dobro sprijel.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno z občasnimi padavinami, ki pa jih bo več v vzhodnih in južnih krajih. Meja sneženja se bo spuščala in bo popoldne in zvečer ponekod snežilo tudi do nižin. Predvidoma bo v gorah zapadlo od 5 do okoli 20 cm snega, tokrat več v vzhodnem delu naših gora, zlasti pa v hribih osrednje in južne Slovenije. Zapihal bo veter severnih smeri, ki bo spet prenašal sneg. Veter ne bo tako močan kot jugozahodnik v preteklih dneh. Ledišče se bo spustilo do nadmorske višine okoli 700 m. V petek bo delno jasno in suho, veter bo čez dan slabel. V soboto bo večinoma suho vreme, v višinah se bo postopno spet segrelo. Ledišče se bo v soboto do večera dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 m. Tudi v nedeljo bo večinoma suho, ledišče bo večinoma nad našimi najvišjimi vrhovi. Že v soboto se bo okrepil jugozahodni veter, ki bo pihal tudi v nedeljo. Ponovne padavine pričakujemo v ponedeljek, ko bo meja sneženja sprva med okoli 900 in 1400 m nadmorske višine.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes in jutri le počasi sesedala, ostala bo večinoma rahla in mehka. Severni in severovzhodni veter bo delal nove zamete na južnih straneh grebenov in sedel. Tako danes kot tudi še jutri bo možno spontano proženje plazov suhega, nesprijetega snega predvsem s strmih pobočij. V soboto bo jugozahodnik ponovno prenašal sneg, ki se bo zaradi otoplitve začel predvsem v sredogorju nekoliko hitreje sesedati in preobražati. Proces bo še nekoliko izrazitejši v nedeljo. Zaradi otoplitve se bo snežna odeja zlasti v nedeljo najprej nekoliko labilizirala. Na površini bo nastajala skorja, tudi zaradi vetra. Nevarna bodo zlasti strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Nevarnost snežnih plazov se bo le POČASI ZMANJŠEVALA. Ob ponovnih padavinah v ponedeljek se bo nevarnost spet povečevala.

Naslednja objava: ponedeljek, 1. 1. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 28.12.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 28.12.2017 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 28.12.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 28.12.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki