Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

29.1.2020 Snežne razmere 29.1.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa zaradi manjše višine snežne odeje večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Zaradi novega snega se je nevarnost snežnih plazov nekoliko POVEČALA. Predvsem so nevarna bolj strma pobočja v visokogorju, kjer se lahko spontano sprožijo plazovi suhega nesprijetega snega. Pod manjšo obremenitvijo lahko sprožite tudi manjše do srednje plazove kložastega snega.

Snežne razmere
V torek je nad nadmorsko višino okoli 1600 m večinoma snežilo, nižje pa sta se menjavala dež in sneg. Ob koncu padavin se je meja sneženja ponekod spustila do okoli 800 m, a je na nižjih nadmorskih višinah zapadlo bolj malo snega. Skupno je v visokogorju zapadlo od 15 do 40 cm snega, največ v zahodnih in južnih Julijskih Alpah. V sredogorju pa je višina novega snega od 5 do največ 20 cm. Ob sneženju je pihal zmeren do močan jugozahodni veter, ki je prenašal sneg in gradil opasti in zamete. Nova snežna odeja je tako zlasti v visokogorju zelo neenakomerno razporejena, na izpostavljenih delih je lahko spihano do trde in ponekod poledenele podlage. Predvsem na severnih in zahodnih pobočjih so nastale nove klože. Ob današnji ohladitvi je bolj južen sneg v sredogorju pomrznil in se dobro sprijel s podlago. Višje pa je snežna odeja večinoma rahla, tam kjer bil povečan vpliv vetra pa je nastala rahla skorja. V visokogorju se je sneg slabše sprijel s podlago.

Predviden razvoj vremena
Danes bo deloma jasno, občasno povečana kopasta oblačnost. Popoldne se bo jasnilo. Zapihal bo zmeren do močan severozahodni veter. Na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa -11 °C. V četrtek bo sprva pretežno jasno, popoldne pa se bo povečala visoka oblačnost. V južnih Julijskih Alpah in njihovem predgorju bo nastala tudi nizka oblačnost, nekateri vrhovi bodo tam lahko v oblakih. Pihal bo zmeren jugozahodni, v visokogorju zahodni veter. Na 1500 m okoli -2, na 2500 m pa -6 °C. V petek bo delno jasno z občasno povečano visoko koprenasto oblačnostjo. V predgorju Julijcev bo tudi nekaj nizke oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Segrelo se bo. Na 1500 m bo okrog 6, na 2500 m pa 2 °C.

Tendenca snežnih razmer
Nevarnost snežnih plazov se bo sprva postopoma zmanjševala. Še vedno pa bodo bolj nevarni deli z napihanim snegom, kjer lahko zlasti na zahodnih in severnih že srednje strmih pobočjih sprožite kložast plaz. Občasno močan veter bo v visokogorju gradil nove zamete. V petek se bo nov sneg na prisojnih legah ojužil ter se začel hitreje preobražati in v sredogorju tudi taliti. Predvsem na bolj strmih pobočjih se bo čez dan povečala nevarnost plazov mokrega snega. Večja nevarnost bo predvsem v visokogorju južnih in zahodnih Julijcev, kjer so sedaj količine novega snega največje. Vetru močno izpostavljena mesta bodo spihana do stare podlage in tam bo še naprej nevarnost zdrsov.

Naslednja objava: sobota, 1. 2. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 29.1.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 29.1.2020 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 29.1.2020 Slika spletne kamere na Kokrskem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 29.1.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki