Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

29.3.2019 Snežne razmere 29.3.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja v visokogorju, zlasti na mestih z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite manjši snežni plaz.

Snežne razmere
Snežna odeja je v visokogorju povečini mehka, nižje, nad okoli 1500 m, pa večinoma skorjasta, razen ponekod v senčnih legah visokogorja, kjer je vrhnja plast snega, ki je zapadel v ponedeljek, lahko še mehka. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel je precej klož, vetru izpostavljene lege so ponekod spihane do stare, trde in deloma poledenele podlage.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sončno vreme. Pihal bo šibak severovzhodnik. Juri bo sončno s precej koprenaste oblačnosti. Pihal bo šibak krajevni veter, v visokogorju šibak severovzhodnik. Ledišče se bo dvignilo nad 2500 m nad morjem. V nedeljo bo jasno, v ponedeljek pa bo spet nekaj oblačnosti.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo v naslednjih dneh zaradi sončnega in toplejšega vremena zlasti na osončenih legah čez dan ojužila in ponoči pomrznila, krepila se bo skorja. V senčnih legah visokogorja bo sneg ostal večinoma mehak in slabše preobražen. Snežna odeja se bo postopno stabilizirala, le na sončnih legah bo čez dan postala nekoliko bolj labilna in predvsem tam boste lahko na strmih pobočjih predvsem na mestih z napihanim snegom sprožili kakšen manjši snežni plaz.

Naslednja objava: ponedeljek, 1. 4. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 29.3.2019 Sliks spletne kamere na kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 29.3.2019 Slika spletne kamere s pogledom proti Begunjščici. Vir: https://www.zelenica.info Snežne razmere 29.3.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 29.3.2019 Slika spletne kamere na Sviščakih. Vir: https://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki