Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

29.4.2019 Snežne razmere 29.4.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, šibke plasti, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov v visokogorju večjega dela naših gora je nad nadmorsko višino okoli 1700 m trenutno ZNATNA, 3.stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. V visokogorju se lahko s strmih pobočij prožijo plazovi novega, nesprijetega snega. Novi sneg je tudi precej spihan, zato so nevarne tudi klože, ki so večinoma nastale na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. V visokogorju je bil sneg suh, zato je v snežni odeji šibka plast, po kateri se lahko novi sneg plazi. Plaz lahko sprožite že na manj strmih pobočjih, še zlasti na mestih z napihanim snegom, že ob manjši obremenitvi snežne odeje.

Snežne razmere
V gorah je ob koncu tedna skupno zapadlo od 15 do okoli 70 cm snega, največ v Julijskih Alpah, nekoliko manj v osrednjih in zahodnih Karavankah, precej manj pa v vzhodnejšem delu naših gora. Novi sneg je zaradi ohladitve mehak in rahel. Veliko je klož, vetru izpostavljene lege so precej spihane. Nižje, kjer je sprva deževalo, pa se je novi sneg dobro sprijel s podlago, tudi količina novega snega je manjša, zato je snežna odeja kljub novemu snegu bolj stabilna.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Pihal bo okrepljen severni veter. Jutri bo sprva delno jasno, čez dan se bo pooblačilo in predvsem popoldne bodo krajevne padavine z mejo sneženja na okoli 1400 m nad morjem. Veter bo sprva šibak, a se bo popoldne spet okrepil severnik. V sredo in četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo nastale posamezne plohe. Nekoliko topleje bo, ničla bo na nadmorski višini okoli 2400 m. V petek bo spet bolj oblačno z občasnimi padavinami. Snežilo bo nad okoli 1800 m.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi nizkih temperatur in večinoma oblačnega vremena bo sneg v visokogorju, zlasti v osojah, ostal slabo preobražen in mehak ter zato bolj nestabilen kot nižje ter v prisojah. Tam bo sonce občasno vplivalo na hitrejšo preobražanje in sesedanje novega snega. Predvsem bodo nevarna ostala mesta z napihanim snegom, ter osojne lege visokogorja na dovolj strmih pobočjih. Tam se bo še lahko sprožil kakšen plaz suhega, nesprijetega snega, ali pa kakšna kloža, predvsem pa boste lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje plaz sprožili sami. V sredo in četrtek bo zaradi bolj jasnega vremena snežna odeja nekoliko stabilnejša zjutraj in zgodaj dopoldne, ker bo ponoči pomrznila, nato se bo pod vplivom sonca na osončenih legah zmehčala. V osojah ne bo bistvene razlike med jutrom in popoldnevom. V splošnem se bo nevarnost snežnih plazov le POČASI zmanjševala. V petek pričakujemo nove padavine. Predvsem od količine bo odvisen vpliv padavin na lavinske razmere. Razmere so drugačne v vzhodnem delu Karavank in Kamniško Savinjskih Alp, kjer je zapadlo bolj malo snega.

Naslednja objava: petek, 3. 5. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 29.4.2019 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: ARSO Snežne razmere 29.4.2019 Slika spletne kamere na Kriški gori. Vir: http://www.pd-krize.si Snežne razmere 29.4.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 29.4.2019 Slika s pogledom v smeri Raduhe. Vir: http://www.slonet.eu/test/grohot.jpg
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki