Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

30.1.2019 Snežne razmere 30.1.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Dež

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1100 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo, le z najbolj strmih pobočij se lahko utrga kakšen kložast plaz. Lahko pa plaz sprožimo ob obremenitvi snežne odeje predvsem na mestih z napihanim snegom ter na dovolj strmih pobočjih. Na spihanih grebenih je nevarnost zdrsov.

Snežne razmere
Veliko je zametov in klož, ki so potencialno nestabilne. Sneg je sicer mehak, na vetru izpostavljenih legah je močno spihan, ponekod do stare, trde in poledenele podlage.

Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo spremenljivo oblačno in večinoma suho. Veter bo razmeroma šibak. V petek se bodo od zahoda razširile padavine. Meja sneženja se bo hitro dvignila do nadmorske višine med 1300 in 1500 m, občasno lahko tudi višje. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter. V soboto bo oblačno in megleno s padavinami, v nedeljo pa bodo padavine oslabele. Meja sneženja se bo nekoliko znižala, a predvidoma ne pod 900 m nadmorske višine. Največ padavin bo v Julijskih Alpah, kjer do petka zjutraj že lahko zapade okoli 20 cm snega, drugod pa manj, na vzhodu bo še večinoma suho.

Tendenca snežnih razmer
Danes in jutri se lavinske razmere ne bodo kaj dosti spreminjale. Snežna odeja se bo le počasi preobražala in povezovala. Lavinske razmere se bodo drastično spreminjale v petek in soboto. Pod mejo sneženja bo dež razmočil snežno odejo, zato se bodo s strmejših pobočij začeli prožiti plazovi mokrega snega, lahko tudi talni. Višje bo novi sneg postopno povečal nevarnost plazenja, nevarnost se bo povečala v petek čez dan. predvidevamo, da bo od petka zvečer v Julijskih Alpah in osrednjih Karavankah že VELIKA.

Naslednja objava: sobota, 2. 2. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 30.1.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 30.1.2019 Slika spletne kamere na Vršiču. Vir: ARSO Snežne razmere 30.1.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 30.1.2019 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki