Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

30.12.2019 Snežne razmere 30.12.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so bolj strma pobočja z napihanim snegom, kjer se ob večji obremenitvi lahko sproži kložast plaz. Pod okoli 1800 m je snega bistveno manj, razmeroma dobro je sprijet s podlago in zato je snežna odeja tam precej stabilna.

Snežne razmere
Snežna odeja je zlasti na soncu in vetru izpostavljenih legah skorjasta in trda. Sneg je po vrhovih in grebenih močno spihan, marsikje do poledenele podlage, kar predstavlja nevarnost zdrsa. Predvsem na južnih pobočjih so zameti in opasti. Snežna odeja je zjutraj pomrznjena, čez dan pa se na prisojnih legah nekoliko ojuži.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno, še bo pihal šibak do zmeren severnik. Na 1500 m bo sredi dneva okrog 0, na 2500 m pa okrog -3 °C. V torek zjutraj bo sprva nekaj več srednje oblačnost, ki se bo kmalu umaknila. Precej se bo segrelo. Na 1500 m bo okrog 6, na 2500 m pa okrog 1 °C. Veter severnih smeri se bo popoldne krepil. V sredo bo jasno, nekoliko se bo ohladilo. Še bo pihal šibak do zmeren severni veter.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi otoplitve hitreje sesedala in preobražala, zlasti na izrazitih prisojah pa tudi talila. Sneg bo zjutraj pomrznil, čez dan pa se bo na osončenih legah ojužil. Snežna površina bo marsikje poledenela. Nevarnost snežnih plazov se bo postopno zmanjševala. Le na izrazitih prisojnih legah se bo sredi dneva nevarnost nekoliko povečala. Prav tako lahko v visokogorju še vedno sprožite plaz kložastega snega. Nevarnost snežnih plazov bo tako nad 1800 m ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: četrtek, 2. 1. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 30.12.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 30.12.2019 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s53mv.s5tech.net/ipcam Snežne razmere 30.12.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 30.12.2019 Slika spletne kamere pri Koči pod Kremžarjevim vrhom. Vir: http://pdsg.si
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki