Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

30.3.2018 Snežne razmere 30.3.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 30. 3. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, moker sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1300 m večinoma ZNATNA, 3. stopnje. Nižje je zaradi manjših količin snega in že bolj preobraženega snega nevarnost ZMERNA, 2. stopnje. Nad okoli 1800 m ali morda celo višje je predvsem v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah nevaren novi sneg, nižje pa od dežja razmočena snežna odeja. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom.

Snežne razmere
V zadnjih 24 urah je nad okoli 1800 m v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah zapadlo od 20 do okoli 50 cm snega, drugod v naših gorah od 10 do 20 cm. Novi sneg se v visokogorju ni sprijel s podlago, jugozahodni veter pa je delal nove zamete. Nižje je deževalo, dež je še dodatno razmočil snežno odejo, sneg je tudi kopnel. Snežna odeja je nad okoli 1800 m mehka in rahla, na vetru izpostavljenih mestih močno spihana. Nižje je sneg razmočen.

Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo prevladovalo oblačno vreme z občasnimi padavinami. Meja sneženja bo danes med 1400 in 1800 m nadmorske višine, jutri pa večinoma med 1300 in 1500 m. Težišče padavin bo v Julijskih Alpah. Pihal bo jugozahodnik. V nedeljo bo malo hladneje. Občasno bodo tudi sončna obdobja, sredi dneva in popoldne pa bo nastajala kopasta oblačnost in krajevne snežne plohe. Pihal bo severozahodnik. V ponedeljek bo sončno vreme.

Tendenca snežnih razmer
Lavinske razmere se bodo zaradi novih padavin še slabšale. V Julijskih Alpah, predvsem v zahodnem delu, bo do nedelje zjutraj lahko zapadlo še do okoli 50 cm snega, drugod od 10 do okoli 30 cm, manj proti vzhodu. Predvsem nad okoli 2000 m bo sneg suh in ga bo veter prenašal v zamete. Pričakujemo spontano plazenje številnih manjših in tudi srednje velikih plazov s strmejših pobočij, možni bodo tudi posamezni veliki plazovi. To velja predvsem za Julijske Alpe. Nižje, kjer bo deževalo, se bodo s strmejših pobočij prožili posamezni plazovi mokrega snega, tudi talni. Nevarnost snežnih plazov se bo postopno povečala in bo predvsem v Julijcih od jutri dalje VELIKA, a tudi drugod bodo razmere precej nestabilne, še najmanj nevarno bo v vzhodnih Karavankah.

Naslednja objava: ponedeljek, 2. 4. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 30.3.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 30.3.2018 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 30.3.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 30.3.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki